Gazdaság
Nagy az érdeklődés a magyar pálinka iránt Kínában
FM Kép: FM
2017. szeptember 13.

Szorosabbá kívánjuk tenni a közös munkát Kínával és szándékunkban áll, hogy a hídfő szerepét töltsük be a kínai–magyar együttműködésben – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai Henan tartomány Zhumadian városában rendezett 20. Élelmiszeripari Termékek Országos Vásárán.

A kiállítás megnyitóján – ahol magyar húsüzem, borkereskedők és feldolgozóipari technológiát képviselő vállalkozás is bemutatkozik – a miniszter hozzátette: földrajzi elhelyezkedésünket kihasználva egyfajta logisztikai központ szerepet kívánunk betölteni Magyarország és a régió közötti kereskedelmi áruforgalomban.

A magyar tárcavezető agrár-együttműködési lehetőségekről tárgyalt az élelmiszer-feldogozásban élen járó 100 milliós tartomány kormányzójával, Chen Run’errel, akinek kifejtette, hogy a nagy érdeklődésre számot tartó magyar pálinkafőzési technológia már Kínában is megjelent.

Fazekas Sándor a magyar élelmiszeripari termékek exportjának bővítési lehetőségeiről egyeztetett Qu Dongyu miniszterhelyettessel, akinek jelezte, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a jó minőségű élelmiszerek iránt, a fogyasztói tudatosság növekedésével egyre nagyobb szerepe lehet többek között a GMO-mentes garanciával rendelkező termékeknek. A közép-európai országok közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.

A vásár kapcsán a magyar agrártárcát irányító miniszter megbeszélést folytatott az üzbég miniszterelnök-helyettessel a magyar agrártechnológia üzbegisztáni átvételéről és meglátogatta a világ egyik legnagyobb húsipari vállalatát, a Henan Shuanghui Groupot, amely évi 20 millió sertést dolgoz fel.

Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink