Kultúra
Újra útnak indul a Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátra
Magyar Nemzeti Múzeum Kép: Magyar Nemzeti Múzeum YouTube
2017. szeptember 13.

Az I. világháború megváltoztatta az addig ismert világot. A Nagy Háborúban, a tömegek háborújában ugyanis mindenki érintett volt: az emberek az otthonukat, az értékeiket és főként szeretteiket vesztették el. Ezért a Magyar Nemzeti Múzeum a háború centenáriumi éveiben, idén és jövőre ismét országjáró múzeum körútra indul, hogy az I. világháború korát bemutassa azoknak, akik egy-egy vidéki nagyvárosban vagy ahhoz közel élnek.

Összesen 10: idén 6, jövőre pedig 4 helyszínen, a legtöbb településen csaknem egy hétig lesz látható a gömbsátor. A különleges látványvilágú, az érzelmekre is ható kiállítás akár tízezrekhez is eljuthat, akiknek nincs lehetősége a fővárosba utazni. Így ők is megismerhetik nagy-, déd- vagy ükszüleink életét a háborús időkben.

Többes számban: a kiállítás címe is utal arra, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda századában ebből a háborúból már nemcsak a katonák, hanem az otthon, családfő nélkül maradt asszonyok, de még a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott, nem csak a frontra indulóké. Ez már valóban a tömegek háborúja volt, rengeteg katona és civil véráldozatával. A nemzetek háborújában valamiképpen mindenki részt vett, aki nem fegyverrel, az az otthon maradottak áldozatos munkájával.

A múzeumi világban már kitűnő példák születtek a távolabbi közönséghez közelebb vitt vagy a városi közösségi terekben felállított kiállításokra, de olyan még nemigen volt, hogy igazi múzeumi tér szülessen meg a város közepén, kiszakítva egy darabot a forgalmas köztérből. A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot.

A sátor látogatása mindenkinek ingyenes, és minden városban a település egy-egy központi helyén lehet majd megtalálni.


A 2017-es dátumok:

  • Eger – szeptember 16–21., megnyitja: Nyitrai Zsolt, stratégiai kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott
  • Hódmezővásárhely – október 1–4., megnyitja: Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • Győr – október 16–21., megnyitja: egyeztetés alatt
  • Karcag – november 9–14., megnyitja: Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter
  • Kecskemét – november 24–29, megnyitja: egyeztetés alatt
  • Debrecen – december 9–14., megnyitja: Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője és frakcióvezető-helyettese

A kiállítást a megnyitókon a városok polgármesterei és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is köszönti.

2018 tervezett helyszínei:

  • Vác
  • Pécs
  • Békéscsaba
  • Zánka, Erzsébet-tábor
Következő adásunk
Budapest Főváros Kormányhivatala rádiós híradója
Ezt követő adásaink