Közigazgatás
Megemelkedett kéménytüzek száma
Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/OPH Kép: Reuters
2017. október 5.

A szilárd tüzelésű fűtésrendszerek, cserépkályhák, kandallók nagymértékű térhódításával, valamint a hidegebbre fordult időjárással egyenes arányosan nőtt a kéménytüzek száma - hangsúlyozta közleményében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kéményekben keletkező tüzek megelőzése érdekében arra híva fel közleményében a figyelmet, hogy azokban a háztartásokban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, a szilárd anyagok, vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára, az egyre vastagabb koromréteg pedig leszűkíti a kémény belső keresztmetszetét, és a távozó magas hőmérsékletű füst hatására akár meg is gyulladhat. Mint írják, ennek elkerülésére csak száraz fát, vagy erre alkalmas éghető anyagokat használjunk, ne üzemeltessük háztartási hulladékokkal és fáradt olajjal a fűtőberendezéseket, a tüzelőberendezéseket nem szabad túlterhelni, egyszerre sok fát rátenni, illetve célszerű rendszeresen szellőztetni.

A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire - hangsúlyozták.

Forrás: Pixabay.com


Fontos a megfelelő égési levegő biztosítása a tüzelőberendezés helyiségében. A szilárd-tüzelés, ezen belül a fatüzelés igényli fajlagosan a legtöbb égési levegőt. A kevés levegő miatt nő a koromképződés, nő az elégetlen gázok okozta veszteség, és nő a kátrány, szurok lecsapódás mértéke. A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre, ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessünk rendszeresen!

Amennyiben a konyhai páraelszívó és a fűtőberendezés helyisége azonos légtérben van, fennáll a veszélye a kéménybe távozó égéstermék, szén-monoxid visszaáramlásának. Ezért fokozott óvatossággal járjunk el ilyen esetben.Továbbá szintén tűzesethez vezethet, ha a kéményajtó hiányzik, vagy nincs kettős záródása, a kémény vakolata hézagos, repedezett, éghető anyagú a padló borítása, a kémény közelében (12 cm-en belül) éghető anyagú faszerkezet van beépítve, a kéményfalazaton épületgépészet elem (pl. villamos kötődoboz) van elhelyezve. További kockázati tényezőt jelent a kémény bélelése. Az eternitcső nem tűri jól a hőt, a melegtől elrobban, az alumínium cső pedig elolvadhat - mutattak rá a közleményben.

Kapcsolódó cikkek
Rendszeresen ellenőrizzük a fűtőberendezéseket!

Akár életet is menthet a fűtőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése - hangsúlyozták a szakemberek.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink