Életmód
OKF: a szén-monoxid-mérgezés megelőzhető
OKF/OPH Kép: pixabay.com
2017. október 10.

Az elmúlt évek során egyre többen ismerték fel a szén-monoxid veszélyeit és sokan szereltek fel otthonukban a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt. Bár a statisztikai adatok is azt mutatják, hogy gyakoribb a szén-monoxid-érzékelő használata, mégis történnek mérgezések és tragédiák a „csendes gyilkos” miatt - hívta fel a figyelmet Hajdu Márton tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hajdu Márton szerint a szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-, fűtőberendezés meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül. Mindez megelőzhető, ha a tervezést és a kivitelezést is szakemberre bízzuk.

Mint arra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet, a nyílászárók cseréjekor figyelni kell a megfelelő szellőzés biztosítására, hiszen a levegő-utánpótlás hiányában a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék.

A legtöbb baleset a fürdőszobákban következik be, mert ott a legzártabb a szigetelés. Egy résszellőző beépítésével biztosítható a megfelelő mennyiségű levegő

- mutatott rá a szakember.

Hajdu Márton kitért arra is, hogy a műszaki felülvizsgálat és ellenőrzés fontos feltétele a fűtési rendszer biztonságos működtetésének, hiszen időben kiderül, ha valamilyen karbantartási, vagy javítási munkára van szükség. Mint mondta, rendszeresen ellenőriztessük berendezéseinket szakemberrel és engedjük be otthonunkba a lakossági sormunkát végző kéményseprőt.

Forrás: Pixabay.com

A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a mérgező anyagok visszaáramolhatnak a lakótérbe. Ezek a veszélyforrások a megfelelő használattal teljes mértékben kiküszöbölhetőek - hangsúlyozta a tűzoltó alezredes.

A szóvivő kiemelte, hogy a biztonságot segíti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelő is, amelyet a tüzelő-, fűtőberendezés közelében célszerű elhelyezni. Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért csak ezek a műszerek képesek jelezni a mérgező gáz jelenlétét - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
Megemelkedett kéménytüzek száma

A szilárd tüzelésű fűtésrendszerek térhódításával és a hidegebbre fordult időjárással egyenes arányosan nőtt a kéménytüzek száma.

Rendszeresen ellenőrizzük a fűtőberendezéseket!

Akár életet is menthet a fűtőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése - hangsúlyozták a szakemberek.

Most adásban
Téma: A IV. Újbudai EgészségPART - idén is a családokért! – Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos; Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáét felelős államtitkár, Emmi; Király Nóra Újbuda alpolgármestere és a FICSAK alapítója, Hoffmann Tamás Újbuda alpolgármestere
Ezt követő adásaink