Kultúra
Szilágyi Péter: Szent László alakja irányt mutat az identitásválságban
MTI Kép: OPH
2017. október 10.

Szent László király alakja azért fontos jelenleg is, mert irányt jelöl az „identitásválságban szenvedő” Európában ‒ mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Varsóban a tárca tájékoztatása szerint.

A Miniszterelnökség keddi közleményében azt írta: a helyettes államtitkár a Szent László nyomában címmel megrendezett nemzetközi tudományos konferencián szólalt fel a nap folyamán Varsóban, a Wyszynski bíboros-egyetemen. Szilágyi Péter a tájékoztatás szerint kiemelte:

Szent László alakja szemben áll a mai dekadens, önmaga kultúráját semmibe vevő, múltjával és jövőjével nem foglalkozó liberális nyugat-európai mentalitással".

Úgy fogalmazott: nagy királyunk öröksége a bátor cselekvőerő és a keresztényi szeretet értékvilága. Az önfeladással szemben az önvédelem. A parttalan multikulturalizmussal szemben a nemzeti büszkeség. Felelőtlenség helyett felelősségvállalás. Brüsszel helyett Visegrád.

Hangsúlyozta továbbá: a közép-európaiakon és a visegrádiakon is múlik, mi lesz a kontinens jövője. Hozzátette: rajtunk áll, hagyjuk-e évszázados küzdelmekkel megszerzett szabadságunkat aláásni. Szent László szilárd identitása, élete, munkássága ebben mutat számunkra irányt.

A helyettes államtitkár felidézte: Magyarország egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő királya, Szent László 1040 körül Lengyelországban született. Elmondta: Magyarországon 2017-ben azzal a céllal hirdették meg a Szent László-évet, hogy a lovagkirály életműve és szellemi hagyatéka által még erősebbé tegyék a közép-európai összefogást. Örömét fejezte ki, hogy több lengyelországi helyszínen is voltak a Szent László-évhez kötődő programok olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Kapcsolódó cikkek
Búcsúszentlászlón találkoztak a Szentlászló települések

Felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk szülőföldünkért és hazánkért – hangsúlyozta Szilágyi Péter az eseményen.

Most adásban
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink