Kultúra
Egy szó ‒ egy rajz októberben: Inktober
OPH Kép: Lakatos István
2017. október 11.

Jake Parker amerikai illusztrátor fejéből pattant ki az Inktober ötlete még 2009-ben. A művész, aki dolgozott már többek között a Google-lal, a Marvellel, a Disney-vel és a Warner Brothersszel is, eredetileg önmagát akarta munkára ösztönözni-fogni.

Mi az az Inktober?

Jake Parker amerikai illusztrátor fejéből pattant ki az Inktober ötlete még 2009-ben. A művész, aki dolgozott már többek között a Google-lal, a Marvellel, a Disney-vel és a Warner Brothersszel is, eredetileg önmagát akarta munkára ösztönözni-fogni oly módon, hogy október hónap minden egyes napján készít egy rajzot. Parkert több összetevő motiválta, többek között a folyamatos fejlődésre való lehetőség, illetve a rendszeresség ígérete.

Jake Parker

Amire nem számított talán még ő maga sem, hogy pillanatok alatt rengeteg követője akadt, akik úgy tűnik, maguk is hasonló elakadásokkal küzdöttek, és Parker módszerét utánozva rájöttek: rajzolni, alkotni – olykor egy kis rásegítéssel is akár –, öröm, és hogy az alkotásokat, alkotási folyamattal, nehézségekkel és ötletekkel együtt megosztani egymással sok további inspirációs és motivációs lehetőséget rejt.

A projekt végül világméretűre duzzadt, és ma már több ezer amatőr és profi alkotó ugrik fejest hosszabb-rövidebb távokon az októberi „rajzkihívásba”. Az Inktober komoly közösségszervező erővel is bír, hiszen a résztvevők egymást is követik, ennek következtében pedig értékes emberi és szakmai kapcsolatok is születhetnek.

Miről szól?

A kihívás lényege abban áll, hogy október hónap minden egyes napján készíteni kell egy rajzot, egy megadott szó alapján. A hívószavak gyakorlatilag mankók: arra valók, hogy bekapcsolják a kreativitást, és kinyissák a szabad asszociációk Pandora-szelencéjét. A kész művek között a lehető legváltozatosabb alkotásokkal találkozhatunk.

Jake Parker #Inktober

Hogy hol is?

Az alkotók a műveket lefényképezik, és #inktober hashtaggel feltöltik a Facebook, Instagram vagy Twitter közösségi oldalakra . A rajzokkal kapcsolatban nincs megkötés.

Hogyan lehet csatlakozni?

A csatlakozásnak nincsen semmiféle extra feltétele, amatőrök és profik egyaránt részt vehetnek. Profitálni bárki profitálhat a projektből. Hazai terepen például több ismert alkotóval is találkozhatunk, többek között. Bernáth Barbara tervezőgrafikus-illusztrátorral, vagy Lakatos István író (Dobozváros ‒ Év Gyermekkönyve 2011, Óraverzum, Emma és Tesla sorozat), többszörös Alfabéta-díjas, Műút-nívódíjas képregényrajzoló és illusztrátorral, akik szintén felvették ‒ ha esetleg nem is a teljes hónapra ‒ a kesztyűt. A magyar rajzolók és illusztrátorok műveiből itt mazsolázhatnak az érdeklődők.

Alma | Alma ‒ a sötét birodalom
Bernát Barbara #Inktober

Az Inktober alkalmat ad szakmai diskurzusok folytatására is, Parker továbbá a részt vevőknek hasznos tippeket ad például ahhoz, hogy milyen tollal, ecsettel, festékkel vagy grafikusprogrammal dolgozzanak, és ízelítőt ad saját korábbi munkáiból is.Mit kell tenni?

  1. Készíts egy rajzot tintával. Itt megtalálod az eszközöket: http://inktober.com/
  2. Oszd meg a blogodon/oldaladon vagy bármely más közösségi oldalon.(Pinterest, Instagram, Tumblr, Facebook, Flickr)
  3. Használd az #inktober hashtaget.
  4. Ismételd meg! (akár minden nap)

Jake Parker #Inktober

Most adásban
Téma: A IV. Újbudai EgészségPART - idén is a családokért! – Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos; Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáét felelős államtitkár, Emmi; Király Nóra Újbuda alpolgármestere és a FICSAK alapítója, Hoffmann Tamás Újbuda alpolgármestere
Ezt követő adásaink