Életmód
Egyre nagyobb méreteket ölt a gyermek-és tinédzserkori elhízás
BBC/OPH Kép: reuters.com
2017. október 11.

Négy évtized alatt megtízszereződött a gyermek-és tinédzserkori elhízással küzdők aránya, ami azt jelenti, hogy világszerte mintegy 124 millió fiatal küzd túlsúllyal ‒ állapította meg egy új tanulmány, amelyről a BBC számol be.

A Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány 200 országban vizsgálta a fiatalkori elhízással kapcsolatos tendenciákat. Az eredmények azt mutatják, hogy például Nagy-Britanniában minden 10., 19 évnél fiatalabb korú elhízással küzd. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a gyermekkorban túlsúllyal küzdők felnőtt korukra is nagyobb arányban maradnak elhízottak, ezzel számos egészségügyi kockázatnak kitéve magukat.

Habár a gyermekek elhízottsági mutatója a magasabb jövedelmű európai országokban stabilizálódni látszik, a világ számos más részén riasztó ütemben növekszik. Kutatók szerint ennek egyik legfőbb oka az olcsó, de hizlaló ételek széleskörű elérhetősége.

A gyerekek és a tinédzserek körében a legnagyobb mértékben Kelet-Ázsiában nőtt az elhízás aránya. A legsúlyosabb a probléma Polinézia és Mikronézia területén, ahol a fiatalkorú lakosság mintegy fele küzd túlsúllyal.

Következő adásunk
Téma: A lakókkal összefogva virágosítja a kerületet az önkormányzat – Ughy Attila polgármester
Ezt követő adásaink