Külföld
Olasz kormányfő: el kell kerülni a helyzet éleződését
MTI Kép: Reuters
2017. október 11.

Párbeszédre szólított fel a spanyol és a katalán kormány között Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök. A kormányfő szerint el kell kerülni a helyzet további éleződését.


Az olasz kormányfő az albán miniszterelnök Edi Ramával Rómában tartott sajtótájékoztatón felhívást intézett a spanyol és a katalán kormányhoz párbeszédet sürgetve. Paolo Gentiloni kijelentette,

el kell kerülni a helyzet indokolatlan és veszélyes éleződését, amiben a spanyol alkotmány, a jogállam és a törvények tiszteletben tartása segíthet.

Utóbbi nélkül tette hozzá az olasz miniszterelnök nehéz a párbeszédre hivatkozni.

Az északnyugat-olaszországi Lombardia és az északkelet-olaszországi Veneto tartományban október 22-én rendeznek népszavazást a két térség autonómiájának bővítéséről olyan kiemelt kérdésekben, mint az adópolitika, biztonság, migráció. Az Északi Liga olasz párt kezdeményezte népszavazás sikere esetén a tartományok egyeztetést kezdeményeznek az olasz állammal.

Kapcsolódó cikkek
Az alkotmány reformjának tanulmányozásáról állapodtak meg Spanyolországban

„Az alkotmány védelmének legjobb módja, annak megreformálása” ‒ fogalmazott Pedro Sánchez, spanyol ellenzéki vezető szerdai sajtótájékoztatóján.

Most adásban
Téma: A IV. Újbudai EgészségPART - idén is a családokért! – Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos; Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáét felelős államtitkár, Emmi; Király Nóra Újbuda alpolgármestere és a FICSAK alapítója, Hoffmann Tamás Újbuda alpolgármestere
Ezt követő adásaink