Belföld
Végéhez közeledik a Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam
honvedelem.hu Kép: Fotó: Galambos Sándor
2017. október 11.

Végéhez közeledik a 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC). Az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett, az ENSZ békeműveleti főosztálya által már harmadik alkalommal akkreditált felkészítésen hat magyar és huszonöt, külföldről érkezett tiszt vett részt.

Végéhez közeledik a 34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC). Az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett, az ENSZ békeműveleti főosztálya által már harmadik alkalommal akkreditált felkészítésen hat magyar és huszonöt, külföldről (Burkina Faso, Egyiptom, Észtország, Fehéroroszország, Georgia, Kanada, Kazahsztán, Kína, Marokkó, Mauritánia, Németország, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Spanyolország, Srí Lanka, Zimbabwe) érkezett tiszt vett részt.

A kurzus záró gyakorlatát október 11-12. közt tartják Szolnokon.

34. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam Szolnokon
Fotó: Galambos Sándor

Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) kezdődött május 23-án, hétfőn a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A tanfolyam megnyitóján Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke kívánt eredményes munkát a kurzus hallgatóinak.

A kurzuson, mely a végéhez közeledik, hét magyar és huszonkét ország (Ausztrália, Burkina Faso, Kína, Kelet-Timor, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Grúzia, Németország, Izrael, Jordánia, Kazahsztán, Macedónia, Pakisztán, Palesztina, Szerbia, Sri-Lanka, Svájc, Togo, Tunisz, Ukrajna, Zambia) huszonhárom tisztje készül fel a fegyvertelen katonai megfigyelői feladatokra. Oktatásukat több éves külszolgálaton szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező finn, német, horvát és szerb instruktorok, valamint magyar oktatók, közöttük önkéntes műveleti tartalékosok és külső előadók segítették.

Az elméleti foglalkozások során a részt vevők megismerkedtek a békefenntartás alapjaival, annak az ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, a híradás, a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a járőrözés és megfigyelések végrehajtásával kapcsolatos szabályokkal. A második héten a terepfoglalkozásokra tette a hangsúlyt, vagyis a tanteremben tanultak gyakorlati alkalmazására. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában és Egerbakta térségében hajtották végre. A kiképzés harmadik hetének végén pedig a hallgatók egy kétnapos zárógyakorlaton adtak felkészültségükről. Egy fiktív műveleti területen hajtottak végre megfigyelői feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, kivizsgálást, és „tárgyaltak” a szemben álló felek képviselőivel.

Az MH Béketámogató Kiképző Központban megrendezett Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert felkészítés, amelynek akkreditációját legutóbb 2015 áprilisában újította meg további négy évre a világszervezet. A felkészítés népszerűségére jellemző, hogy eddig több mint hatvan ország hatszáz hallgatója vett részt hazánkban a tanfolyamon.

Most adásban
Téma: A IV. Újbudai EgészségPART - idén is a családokért! – Simicskó István országgyűlési képviselő, kormánybiztos; Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáét felelős államtitkár, Emmi; Király Nóra Újbuda alpolgármestere és a FICSAK alapítója, Hoffmann Tamás Újbuda alpolgármestere
Ezt követő adásaink