Közigazgatás
Emmi: biztosított a fedezet a pedagógus béremeléshez
Emmi Kép: MTI/Koszticsák Szilárd
2017. október 12.

Tévesen állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy csak egy évre kapták meg a béremelés utolsó részletét a tanárok.A kormány elkötelezett a pedagógusok munkájának anyagi megbecsülésében, a többletmunka elismerésében, éppen ezért a költségvetési törvényben garantált módon a következő években is rendelkezésre áll az iskolák számára a differenciáltan kiosztható, 3,5 százalékos béremeléshez szükséges pénzügyi fedezet - közölte az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkársága.

A kormány lehetőséget biztosított arra, hogy a pedagógus életpályamodellhez kapcsolódó béremelés utolsó részletét az intézményvezető - a nevelőtestülettel közösen elfogadott szempontrendszer alapján - differenciáltan, a pedagógusok által végzett munka mennyiségét és minőségét elismerve ossza ki. A differenciálást választó intézményekben a fizetést a garantált illetménytől lehet eltéríteni a 3,5 százalékos bértömeg erejéig. Fontos, hogy a köznevelési törvény értelmében differenciálás esetén sem lehet senkinek sem alacsonyabb a fizetése, mint a 2017 augusztusi bére.

Az intézményvezetőknek a tanárokkal közösen minden évben lehetőségük lesz eldönteni,

hogy a 3,5 százalékos béremeléssel járó pénztömeget egységesen vagy a már említett szempontrendszer alapján, differenciáltan osztják szét a pedagógusok között. Minden pedagógus esetében a fenntartó a garantált, emelt illetményalap szerint történnek a törvényben meghatározott átsorolások, nem pedig a differenciálás függvényében, azaz senki sem jár rosszabbul a differenciálással. Az állami fenntartású köznevelési intézmények több mint 95 százaléka úgy döntött az idei tanévben, hogy mindenki egységesen megkapja a béremelést.

Kapcsolódó cikkek
Népszerűbb lett a pedagóguspálya?

A béremelések, illetve az életpályamodell bevezetésének a hatására az elmúlt években több ezerrel nőtt a pedagógusok száma ‒ véli Rétvári Bence.

Folytatódik a pedagógusok béremelése

Átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik a tanárok bére - mondta Palkovics László államtitkár.

Palkovics: jelentős forrásbővülés az oktatásban

Mind a köznevelésre, mind a felsőoktatásra fordított támogatások emelkedhetnek, és folytatódik a pedagógusok, oktatók béremelése is.

Most adásban
A Biblia és a menedzsment III., avagy mit hagyunk magunk után? – Rendhagyó szakirodalmi disputa dr. Tomka Jánossal és dr. Bőgel Györggyel - az ismert szerző párossal - a kérdés szakértőivel
Ezt követő adásaink