Külföld
Georgiában adott elő a honvédelmi tárca miniszterhelyettese
honvedelem.hu / kormany.hu Kép: kormany.hu
2017. október 12.

Vargha Tamás, a honvédelmi tárca miniszterhelyettese a georgiai Védelmi és Biztonságpolitikai (Georgia Defence & Security) konferencián vett részt és tartott előadást október 12-én Batumiban.

A konferencián a Fekete-tenger térségének és a NATO keleti tagországainak megváltozott biztonsági helyzetét, valamint az erre adott válaszokat tekintették át a meghívott politikusok, NATO-tisztviselők, diplomaták és szakértők.

Vargha Tamás előadása a konferencia első, „A NATO a varsói csúcstalálkozó után” című paneljában kapott helyet. A miniszterhelyettes értékelése szerint a 2008-as orosz-grúz háború és a 2014-ben kialakult ukrajnai válság miatt keletkező instabilitásra, valamint a Fekete-tenger térségében is egyre fokozottabban érezhető, délről érkező bevándorlási hullámra és a terrorizmus kihívásaira a NATO kollektív védelmének a megerősítése a megfelelő válasz. Jelezte, hogy

az új helyzetben az európai országoknak többet kell tenniük a biztonságukért,

ezért a közelmúltban a magyar kormány is nagyszabású haderőfejlesztési programot indított.

A konferencia során a honvédelmi miniszterhelyettes által vezetett magyar delegáció kétoldalú találkozón egyeztetett a georgiai védelmi miniszter első helyettesével, Lela Chikovanival. A megbeszélésen Vargha Tamás a dél-kaukázusi régió kulcsszereplőjének és a NATO fontos partnerének nevezte Georgiát, és kiemelte, hogy az ország a magyar kormány „keleti nyitás” politikájában is kitüntetett helyet foglal el. Egyúttal elismerését fejezte ki Georgiának a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemhez nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért. Vargha Tamás megerősítette, hogy hazánk következetesen támogatja Georgia területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint szorgalmazza euro-atlanti integrációjának elősegítését. A tárcavezető-helyettes azt is elmondta, hogy

a jövőben is folytatjuk a georgiai haderő korszerűsítésének támogatását,

szakértői segítség nyújtásával és tanfolyamok biztosításával. Magyarország és Georgia idén ünnepli diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulóját.

A megnyitón jelen volt Giorgi Margvelashvili georgiai köztársasági elnök és Giorgi Kvirikashvili miniszterelnök, előadóként pedig részt vett rajta Levan Izoria georgiai, Nurettin Canikli török és Raimonds Bergmanis lett védelmi miniszter, valamint a cseh, a georgiai, a litván és a szlovák védelmi miniszterhelyettesek és a román külügyminiszter-helyettes is.

A Georgiai Védelmi és Biztonsági Konferenciát 2005 óta rendezik meg, az idei volt a 11. alkalom. A rendezvény mára hagyományt teremtett: a NATO és az Európai Unió tagországaiból érkezett magasrangú vendégek és a nyugati integrációs szervezetekben tagságra törekvő georgiai vezetés biztonságpolitikai eszmecseréjének egyik kiemelt fórumává vált.

Kapcsolódó cikkek
Georgia euro-atlanti integrációs erőfeszítéseiről tárgyaltak

Magyarország elkötelezett Georgia csatlakozása iránt – hangsúlyozta Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes.

Georgia belügyminiszterével tárgyalt Pintér Sándor

Többek közt a rendőrségek együttműködéséről, a határon átnyúló bűnözésről, valamint a Prágai Folyamat Akciótervről is beszéltek.

Most adásban
A Biblia és a menedzsment III., avagy mit hagyunk magunk után? – Rendhagyó szakirodalmi disputa dr. Tomka Jánossal és dr. Bőgel Györggyel - az ismert szerző párossal - a kérdés szakértőivel
Ezt követő adásaink