Belföld
Nepp Józsefet az EMMI saját halottjának tekinti
EMMI/OPH Kép: Horváth Fanni OPH
2017. október 12.

Az életének 84. évében elhunyt Nepp József Kossuth és Balázs-Béla díjas rajzfilmrendezőt, a magyar mozgókép mesterét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte az Emmi az OrientPress Hírügynökséggel.

A közlemény emlékeztetett, Nepp József 1934-ben született Budapesten. 1957-ben végezte el az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakát. Ezt követően a Pannónia Filmstúdióban alkotott festőként, majd rendezőként.

1964-ben készítette Dargay Attilával és Jankovics Marcellel a Gusztáv-sorozatot. Ő írta Gémes József Vili, a veréb című filmjének, Ternovszky Béla Macskafogó című animációs krimijének, Dargay Attila Szaffijának a forgatókönyvét. Hófehér című, egész estés rajzfilmjét 1983-ban készítette. Nevéhez fűződik a Mézga-család és a Doktor Bubó televíziós rajzfilmsorozat.

Rajzfilmjeit az abszurd és groteszk elemekkel teli karikatúrastílus jellemzi. Több alkotása nemzetközi díjat nyert.

Munkásságáért 1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben elnyerte az érdemes művész címet, 1981-ben kiváló művész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést.

Nepp Józsefet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjává nyilvánítja - olvasható a tájékoztatásban.

Most adásban
A Biblia és a menedzsment III., avagy mit hagyunk magunk után? – Rendhagyó szakirodalmi disputa dr. Tomka Jánossal és dr. Bőgel Györggyel - az ismert szerző párossal - a kérdés szakértőivel
Ezt követő adásaink