Közigazgatás
Erzsébetváros '56 díjat kapott Maléter Pál özvegye
OPH Kép: OPH
2017. október 20.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetének és eszmeiségének méltó elismeréseként idén hárman részesültek a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata által alapított Erzsébetváros '56 díjban: Anti László, Bogye György, Gyenes Judith, valamint polgármesteri dicséretet kapott Fodor Judit.

Bajkai István alpolgármester az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetének és eszmeiségének elismeréseként adta át a 2016-ban alapított Erzsébetváros '56 díjakat a VII. kerületi Rózsák terei Szent Erzsébet-plébániatemplom kertjének Angyal szobránál, pénteken.

Fotó: OPH

Idén posztumusz Erzsébetváros '56 elismerésben részesült Anti László, aki a forradalomban sofőrként önkéntes mentőszolgálatot látott el és Bogye György fegyveres forradalmár.

Fotó: OPH

Erzsébetváros '56 díjjal tüntették ki Gyenes Judith asszonyt, Maléter Pál özvegyét.

Fotó: OPH

Továbbá polgármesteri dicséretben részesült Fodor Judit tanárnő, aki munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok 1956 emlékezetét és szellemiségét megőrizzék és méltó módon ápolják.

Fotó: OPH

Az ünnepi eseményen Bajkai István Bibó Istvánt idézettel kezdte beszédét: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”, majd felidézte 1956. október 23-a jelentős pillanatait. Erzsébetváros alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy 1956-ban mindenki ugyanazért küzdött: a szabadságért, a nemzetért és az igazság kimondásáért. Majd így folytatta:

a Nyugatnak fontosabb dolga volt akkor is, mint hazánk szabadsága.

Tétlenül nézték, ahogy forradalmárok vére folyik az utcákon, és hogy a szovjet Vörös Hadsereg vérbe fojtotta a forradalmat. Sok gondolkodó vonta le akkor a következtetést: a Nyugat gyáván megfutamodott a szabadság támogatása elől, elárulta eszméit és csak a saját jóléte érdekelte. Megállapította: bár a forradalom elbukott, a forradalmárok hősökként és példaképekként állnak előttünk ma is.

Fotó: OPH

Az alpolgármester a világban folyó aktuális eseményekre utalva tette fel kérdéseit: vajon mit mondana Maléter Pál ma, ha azt látná, hogy Magyarországon kívül szinte senki nem védi Európa határait? Vajon hogyan érezne Mansfeld Péter ma, ha azt látná, hogy az itt élő fiatalok jövőjéről megkérdezésük nélkül ismét mások akarnak dönteni? Vajon mit gondolna, a forradalom egyetlen kivégzett ügyvédje Rajki Márton, ha azt látná, hogy a schengeni határokat a nemzetközi egyezményeknek megfelelően, jogszerűen védő országokkal szemben lép fel Brüsszel?

Mint fogalmazott: a mai kor ismét súlyos kihívások elé állít minket.

„Nekünk mindannyiunknak döntenünk kell, mert hazánk sorsa rajtunk áll:

vagy felismerjük, hogy mit követel tőlünk a haza és megtesszük, amit meg kell tenni, vagy nem cselekszünk, de akkor megsértjük 1956 hőseinek emlékét, semmivé tesszük véráldozatukat és gyermekeink, unokáink majd joggal mondják ránk, gyávák és gyengék voltatok.”

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink