Életmód
A tulajdonosok feladata a parlagfű elleni védekezés
MTI/kormany.hu Kép: pixabay.com
2017. november 12.

Fontosnak tartja a polgárőrség szerepét a parlagfű elleni védekezésben, a földtulajdonosok szemléletformálásában a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A Polgárőrök a parlagfűmentes településekért című szombati, esztergomi konferencián Nagy István azt mondta, a parlagfű gyakorlatilag az ország majdnem minden művelt területén jelen van, a nyári virágzásakor pollenje több százezer ember allergiás megbetegedéséért felelős.

Nem az állam, hanem a földhasználók és -tulajdonosok feladata a védekezés

- mutatott rá.Kiemelte, hogy a civil szervezeteknek ‒ különösen a polgárőrségnek ‒ helyismeretük révén különösen fontos szerepük van a fertőzött területek felderítésében, a prevencióban, a földtulajdonosok szemléletformálásában. Közölte, az Országos Polgárőr Szövetség 2017-ben 12 millió forint támogatást kapott arra, hogy nyílt napokat, fórumokat, országos szakmai konferenciát szervezzen a parlagfűmentesítésről.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a közbiztonság mellett a környezetvédelemre, a parlagfű elleni küzdelemre is figyelnek. Közölte, a "zöld polgárőrség" 1991-től 2010-ig összesen 1,7 milliárd forint támogatást kapott, azóta viszont évente mintegy egymilliárd forintot. Megjegyezte, emellett kaptak még 570 gépjárművet, a rendőrség pedig kerékpárokat és segédmotorokat bocsátott rendelkezésükre.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium és a polgárőrség között több területen van együttműködés, legutóbb októberben arról állapodtak meg, hogy a polgárőrök segítik a tíz nemzeti parkban dolgozó 272 természetvédelmi őr munkáját.

A parlagfüvet a legagresszívabb gyomnövények között tartják számon. Magja a talajban akár 40 évig is csíraképes maradhat. Egy növény akár 50-60 ezer magot is hozhat, pollenjeit augusztus közepén szórja el. Magyarországon a lakosság több mint 20 százalékát érinti a parlagfűallergia. A polgárőrség tájékoztatója szerint ez az egyetlen gyomnövény, amely irtásának elmulasztását ‒ 15 ezertől 5 millió forintig terjedő ‒ pénzbüntetéssel szankcionálják.

Kapcsolódó cikkek
Helikopterekkel a parlagfű nyomában

Országosan zajlik a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amit idén 22,1 millió forinttal támogat az FM.

A jövő héten megkezdődik a parlagfüves területek légi felderítése

A légi felderítés során Fejér megye teljes területét ellenőrzik a Fejér Megyei Kormányhivatal munkatársai.

Erősödnek az allergének

Először az Alföldön, majd országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul a parlagfű pollenkoncentrációja.

A napokban már tüneteket okozhat a parlagfű

Helyenként, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti.

Már ellenőrzik a parlagfűvel szennyezett területeket

Megkezdték a parlagfű elleni védekezési kötelezettség végrehajtásának ellenőrzését.

Most adásban
Téma: Az új EU-s adatvédelmi rendelet alkalmazásának tapasztalatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink