Külföld
Kiszabadult a Nigériában elrabolt magyar túsz
MTI Kép: US NAVY
2017. november 12.

Kiszabadult és szombaton a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar állampolgár, akit október 21-én raboltak el nigériai kalózok ‒ közölte a TEK.

A TEK válságközpontja a nemzetközi partnerekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a magyar állampolgár társaival együtt épségben hazajuthasson ‒ áll a közleményben.

Korábbi sajtóhírek szerint október 21-én kalózok támadtak meg Nigéria partjainál egy német konténerhajót, amikor egy kikötőhöz közelített. Hat embert ‒ négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt ‒ magukkal vittek a hajóról és Nigériában fogvatartottak.

Akkoriban Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: a túsz kiszabadítására egy-két hónap reális idő, hat hónapnál már elhúzódó ügyről lehet beszélni.

Hajdu János az M1 Híradójának elmondta, a magyar tengerész az elmúlt 48 órában már az ő őrizetükben volt, most pedig már a családja körében van.

Arról is beszámolt, hogy

egy majdnem 3 hetes tárgyalássorozat végén sikerült kiszabadítani a magyar férfit, akit rendkívül rossz körülmények között tartottak fogva.

A főigazgató azt is elmondta, az ügy egyelőre nincs még lezárva, a német hatóságokkal folyamatosan együttműködnek, próbálják felderíteni az elkövetők kilétét, illetve elemzik a történéseket a Terrorelhárítási Központban is.

A TEK – a hatályos nemzetközi normák betartásával – továbbra is közreműködik a bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok, valamint terrorista és túszejtő akciók esetén.

Kapcsolódó cikkek
Szijjártó Péter: elraboltak egy magyart Nigériában

A helyi és a német hatóságok megerősítették, hogy egy magyart is elraboltak a nigériai kalózók.

Most adásban
Téma: Az új EU-s adatvédelmi rendelet alkalmazásának tapasztalatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink