Kultúra
Libakorzó várta az erzsébetvárosiakat Márton-napon
OPH Kép: OPH
2017. november 13.

Első alkalommal rendezték meg szombaton a Márton-napi libakorzót és újbor-ünnepet a VII. kerületben.

„A megfelelően feldarabolt aprólékot sós, zöldséges vízben, néhány szem bors kíséretében megfőzzük, a kevés libazsíron megpirított rizst az átszűrt lével feleresztjük, majd a lé elfövése után az aprólékot a megpuhult rizs közé rakjuk” – olvasható Magyar Elek az Ínyesmester szakácskönyve című művében a ludaskása elkészítésének módja. A finomsággal szombaton Erzsébetvárosban is találkozhattak az érdeklődők az első Márton-napi Libakorzón és újbor-ünnepen.

A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal hozta létre a VII. kerület önkormányzata, az esemény fővédnöke Bajkai István alpolgármester volt. A nemrég felújított, és a kerület egyik legszebb épületének tartott Klauzál téri vásárcsarnok elé kitelepült árusok portékái és ínycsiklandó ludas ételei mellett új- és óborok, valamint színes programok várták a látogatókat egész nap.

A rendezvényt megnyitva az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a vásárcsarnok a 19. század végén, a főváros vásárcsarnok-építési programjának részeként épült meg, és a hármas számot viselte. A történetérére utalva felidézte, hogy a nagy múltú épületet – 100 év után - az 1990-es évekre „elérte a végzete”, és elhagyták a kereskedők, a vásárlók. Az önkormányzat 2013-ban döntött a felújításáról, és a kétmilliárd forintos kerületi beruházás nyomán 2015 októberében vehették birtokba ismét az itt élők a 21. század igényeinek megfelelő épületet.

Klauzál Csarnok Erzsébetvárosban
Forrás: OPH

Bajkai István kiemelte, hogy

a csarnok több, mint piac: közösségi tér, ahol kulturális és közösségteremtő rendezvények is helyet kapnak,

mert

a Klauzál tér a kerület valódi szíve.

Hozzátette: még számos feladat áll előttük a cél elérése érdekében.

A Márton-napi rendezvény egyik fontos eleme, hogy a közönség igazi ludaskásával, libalevessel és jó borokkal találkozhat – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, aki a néphagyomány jeles napjának kapcsán beszélt arról is, hogy a fontos eseményeket, helyeket meg kell ünnepelni, s a mostani program is alkalom arra, hogy együtt legyen a család.

Bajkai István a Márton-napi rendezvény kapcsán az OrientPressnek elmondta: a kerület természetes középpontja a Klauzál tér, s a helyszínnek nagyon nagy hagyománya van. A Márton-napi tradíciók mind a zsidóság, mind a magyarság számára fontosak - ilyenkor ünnepelték meg az addig elvégzett munkák eredményét -, s ezt a hagyományt őrizni kell. Az önkormányzat ezentúl minden évben meg kívánja tartani a rendezvényt, és a remények szerint a környéken található kiváló konyhák és séfek is egyre nagyobb számban kapcsolódnak majd be – fűzte hozzá az alpolgármester.

A Márton-napi sokadalom részeként a közönséget egyebek mellett a Bihari Táncegyüttes ifjúsági csoportja, Badár Sándor színművész, Oláh László cigányzenekara szórakoztatta szombaton, a programot utcabál zárta este.