Külföld
Elkészült a bécsi Stephansplatz új burkolata
Bécs Város Külképviseleti Irodája/OPH Kép: PID/Christian Fürthner
2017. november 13.

Megújult a bécsi Stephansdom környéke. Bécs egyik legforgalmasabb turisztikai csomópontját újra birtokba vehetik a járókelők, miután november 10-én pénteken ünnepélyes keretek között lefektették az új utcaburkolat utolsó térkövét - közölte az OrientPress Hírügynökséggel Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A közlemény szerint a 2017. márciusától novemberéig tartó generálkivitelezés a Stephansdom teljes környékére kiterjedt, ahol nemcsak a tér, hanem a környező utcák torkolatának burkolatát is kicserélték. Mivel a 30 évvel ezelőtti metróépítés óta nem nyúltak az osztrák főváros egyik jelképének is otthont adó térhez, a felújítás már régóta esedékes volt. Az idő múlása és a célforgalom is nyomot hagyott a burkolaton, ráadásul a környező sétálóutcákban egy EU-s pályázat keretein belül már évekkel ezelőtt díszburkolatot raktak le.

A burkolatdizájnt ehhez igazították, így a Stephansdom környékére is világos- illetve sötétszürke gránittömbök és gránitkövek kerültek.

A katakombák és a Virgil-kápolna szigetelését 1.500 tonna aszfaltbetonnal és egy különleges víztelenítési konstrukcióval oldották meg. Egy vízáteresztő betonréteg felhasználásával pedig megakadályozzák, hogy a díszburkolat a nagy fagyok idején sérüljön, hiszen a víz így könnyebben be tud szivárogni az alsó földrétegekbe - írják.

Ezenkívül

új víz-, gáz- és villanyvezetékeket fektettek le, megújult a közvilágítás és új utcabútorok kerültek a népszerű sétatérre. A forró nyári időszakra való tekintettel külön ivókutat kaptak a járókelők és a fiákerek lovai is.

A teljes átalakítás összesen 11,5 millió euróba került - olvasható a tájékoztatásban.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink