Gazdaság
Kiderült, hogy itthon is elveszik-e a munkát a robotok
inforadio.hu Kép: Forrás: pixabay.com
2017. november 13.

Az automatizálható szakmákban foglalkoztatottak aránya 2012-16 között enyhén növekedett - derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatásából, amely a magyarországi munkaerőpiac változásait vizsgálta az automatizáció által potenciálisan érintett szakmákban.

A technológiai változások következményeként az automatizálható szakmák esetében a munkahelyek számának csökkenésére, így a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére, míg más területeken ezzel párhuzamosan a magasan képzett munkaerő iránti kereslet növekedésére kell számítani - írta az MKIK GVI tanulmánya alapján a Portfolio. A roboteladásokat vizsgálva az International Federation of Robotics 2017-es jelentése megállapítja, hogy

Európában és ezen belül Közép-Kelet-Európában a roboteladások folyamatos növekedése figyelhető meg.Az automatizáció tehát egyre nagyobb mértékben érinti a régiót és így Magyarországot is.

Forrás: pixabay.com

Becslésük szerint ezen a magyarországi munkahelyek körülbelül 12 százaléka kiváltható lenne, ami 2015-ben 513 ezer foglalkoztatottat érintett volna. Területi szinten elmondható, hogy a leginkább megyék illetve járások azok, ahol a foglalkoztatottak száma viszonylag magasnak mondható.

Az automatizálható szakmákban dolgozók aránya stabilnak mondható: mind 2012-ben, mind 2016-ban a magyarországi foglalkoztatottaknak körülbelül 12 százaléka dolgozott az érintett szakmákban. Az automatizáció által potenciálisan érintett szakmákban dolgozók száma összességében nőtt 2012 óta, ezt alapvetően konjunkturális hatásoknak lehet tulajdonítani.

2016-ra a legtöbb automatizálás által érintett szakmában, 55-ből 40-ben csökkent a foglalkoztatottak aránya (az összes foglalkoztatottból) 2012-höz viszonyítva.

A legnagyobb csökkenés a szabó-varró szakmában figyelhető meg, ahol 2012-ben körülbelül 25 ezer főt foglalkoztattak, míg a következő években ez a szám 18 ezer főre csökkent.

A legnagyobb arányú csökkenés a szűcs-szőrmefestő szakmában volt, ahol 2012-höz viszonyítva a foglalkoztatottak száma kevesebb, mint felére csökkent.

Kapcsolódó cikkek
Robotok vehetik el a munkánkat?

Rövidtávon a robotok elvehetik a munkahelyek 5 százalékát, miközben az álláskeresés is egyre inkább a mobilfelületre terelődik át.

Robotok gyártják a falfestéket Bócsán

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter avatta fel az új üzemegységet a Bács-Kiskun megyei Bócsán.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink