Életmód
November a diabetológia hónapja
HáziPatika.com Kép: pixabay.com
2017. november 13.

Az elmúlt tizenöt évben duplájára nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon, jelenleg a diabétesz közel 800 ezer embert érint. Novemberben a világ 130 országában hívják fel a figyelmet erre a súlyos népegészségügyi problémára.

A cukorbetegséget a 21. század legnagyobb egészségügyi problémájaként tartják számon: a betegek száma megközelíti a 400 milliót, így becslések szerint 2030-ra akár félmilliárdnál is többen lehetnek diabéteszesek. Magyarországon közel 800 ezer cukorbeteget tartanak számon, akiknek szigorú szabályokat kell betartaniuk a mindennapokban életmódjuk és táplálkozásuk terén egyaránt. November ezért a cukorbetegség hónapja, a világ több mint 130 országában pedig november 14-én tartják a nemzetközi diabétesz világnapot. Ezen a napon született ugyanis Frederick Banting, aki 1921-ben felfedezte az inzulint, és ezzel óriási áttörést ért el a betegség kezelése terén.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség,
mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.
MTI/Beliczay László

A cukorbetegség oka és első jelei

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Kétféle típusát tartjuk számon: az 1-es típusú cukorbetegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben lévő, inzulintermelő béta-sejtek pusztulása. A 2-es típus kialakulásának középpontjában ezzel szemben az inzulinrezisztencia áll, amelyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glukóztolerancia, majd a diabétesz.

A cukorbetegség korai jelei között a fokozott étvágyat és az állandó fáradtságérzetet említik leggyakrabban. A betegek jóval több folyadékot is fogyasztanak a megszokottnál, ami miatt a mosdót is gyakrabban kell látogatniuk. A vérben felhalmozódott cukortól a vesék fokozott vizelet-elválasztással reagálnak, míg a dehidratációra a szervezet erősebb szomjúságérzettel válaszol, ami egy ördögi kört indít el a több folyadékfogyasztás és a gyakoribb vizelés közt. Gyakran homályos látással vagy zsibbadó, fájó végtagokkal fordulnak a diabéteszesek orvoshoz, illetve a betegség a sebgyógyulást is hátráltatja. Kezeletlenül a betegség ennél sokkal súlyosabb panaszokat, sőt akár vakságot is eredményezhet a későbbiekben.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink