Kultúra
A 225 éves Ferencvárost ünnepelték
OPH Kép: MTI/ Soós Lajos
2017. december 5.

Ferencváros 225. évfordulóját ünnepelték hétfőn a Nemzeti Színházban tartott különleges megemlékezésen. A városrészt köszöntötte Tarlós István főpolgármester és Bácskai János polgármester. Az ünnepi esemény keretében adták át a Ferencváros Díszpolgára címet is, melyet Demjén Ferenc zenész kapott.

A főváros egyik legértékesebb részét ünnepeljük – kezdte beszédét Tarlós István főpolgármester, aki úgy fogalmazott, hogy Budapest fejlődése nem képzelhető el Ferencváros fejlődése nélkül. A kerület központi fekvésével összeköttetést teremt a főváros belső és külső területei között, jeles művészei nélkül pedig nem lehet teljes Budapest kultúrtörténete sem, mind ezek mellett pedig „otthont ad Magyarország legjobb, legnépszerűbb, legpatinásabb, legeredményesebb labdarúgó klubjának is” – mondta. A városvezető Bácskai János polgármestert idézte, aki szerint Ferencváros története három pilléren nyugszik: a városépítésen, a kultúrán és a Fradin.

Tarlós István kiemelte, hogy a városépítés a kerület jelenkori történetének erős pillére, s a főváros - felismerve az itt található építészeti és természeti értékek fontosságát - több alkalommal nyújtott célzott támogatást annak városrészvezetésnek, amellyel kiváló az együttműködése. Emlékeztetett arra is, hogy

2019-ben a belső Ferencváros a saját hagyományait tisztelő, de a mai igényeknek is megfelelő új főteret kap.

A pályázaton elnyert 250 millió forintos fővárosi támogatás a Bakáts tér komplex megújításához járul hozzá - mondta. A főpolgármester beszélt arról is, hogy a több mint két évtizedes értékvédelmi rehabilitációs folyamat során egyedi megoldásokkal kialakultak közparkok, terek, gyalogos passzázsok, belső kertek rendszere, a műemléki jelleg megtartásával nőttek a lakóterek zöld felületei, nőtt a kialakított lakások komfortfokozata.

Ezek a tendenciák követendő példává emelik Ferencváros tömbrehabilitációit

– mutatott rá Tarlós István, aláhúzva azt is, hogy minden Ferencvárosban elért eredmény egyúttal Budapestet is építi. Jelezte azt is, hogy a városrész azok közé tartozik, amelyek konstruktív partnerséggel válaszolnak a főváros közjót szolgáló intézkedéssorozatára.

A főpolgármester szólt arról is, hogy Bácskai János és munkatársai kitűnő munkájának köszönhetően a kerület élő közösséget alkot, s szerves és fontos része a magyar nemzet fővárosának.

Kilenc emberöltőnyi történelem rejlik a kilencedik kerület 225 éves múltja mögött – kezdte ünnepi beszédét Bácskai János, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy az ünnepi esten megjelenő történetek megmutatják azt is, miért jó a Ferencvárosban élni, dolgozni, lakni, tanulni és „múlatni az időt”.

A várost mindig építeni kell – fogalmazott a polgármester, felidézve a többi között, hogy a szociális városrehabilitáció keretében immár negyedszázada folytatják azt munkát, melynek célja, hogy Ferencváros komfortos legyen, s még 900 család számára kell ezt biztosítani. A kerületvezető köszönetét fejezte ki a fővárosnak azon támogatásokért, amelyek ennek megvalósítását segítik.

Bácskai János kitért annak fontosságára is, hogy testvérvárosi kapcsolatok jöttek létre a felvidéki Királyhelmeccel, az erdélyi Sepsiszentgyörggyel, a kárpátaljai Beregszásszal és a délvidéki Magyarkanizsával „nemzetben gondolkodva, a trianoni határokat legyőzve”.

Ferencváros Napján a zene, az irodalom és a film segítségével idézték meg a kerület múltját, a városrészhez kötődő óriások alakjait.

Az ünnepi esemény keretében ferencvárosi elismeréseket adtak át.

Díszpolgári címet vehetett át Demjén Ferenc zenész, Pro Urbe Ferencváros Díjban részesült a Károli Gáspár Református Egyetem, a Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola kórusai és Szencz Mátyásné óvodavezető. Polgármesteri Elismerő Oklevelet kapott Szőke István, az FTC örökös bajnok labdarúgója, Zila Péter református lelkész, Keresztes Kristóf, az FTC Kajak-Kenu Szakosztály sportolója, Kerek András, a Ferencvárosi Művelődési Központ igazgatóhelyettese, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A városrész 225 éve, 1792. december 4-én nyerte el a jogot a Ferencváros elnevezésre I. Ferenc trónra lépése alkalmából.

Most adásban
Téma: Átadták Kőbánya kerületszépítő mozgalmainak díjait – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink