Életmód
Csak óvatosan az antibiotikumokkal
Kép: pixabay.com
2017. december 5.

A brit statisztikai hivatal nemrégiben ijesztő bejelentést tett. A túlzásba vitt antibiotikum-használat a kutatók szerint megnövelte a vírusok és egyéb kórokozók ellenálló képességét - írja a hirado.hu.

Ha ez a tendencia folytatódik, akkor akár éveken belül olyan betegségek is halálos áldozatokat szedhetnek, amelyek napjainkban egyszerűen gyógyíthatók.

Az Office for Natinal Statistics (ONS) nemrégiben lefelé módosította a gyermekek születéskor várható életkorát. Míg 2010-ben egy kislány számára 83,7 átlagévet jósoltak, ez a szám mára lecsökkent 82,9-re. Fiúknál az arány hasonlóan alakul. Tehát a demográfusok a pozitív becslésekből kicsit vissza vettek.

A kilátásokat az is továbbrontja, hogy a klímaváltozás miatt olyan trópusi betegségek is felüthetik a fejüket Európában, amelyek egy részét eddig csak hírből ismerte az itteni orvostudomány. Észak-Olaszországból nemrégiben maláriás esetet jelentettek, de a legborúlátóbb előrejelzések szerint a fájdalmas dengue-láz az évszázad vége felé az emberiség mintegy kétharmadát is veszélyeztetheti.

Az Egészségügyi világszervezet, a WHO az antibiotikum-rezisztenciát komoly kockázatként kezeli. Novemberben szólították fel az élelmiszeripari döntéshozókat és a gazdálkodókat, hogy álljanak le a haszonállatok túlzásba vitt gyógyszerezésével. Az európai fogyasztóvédelmi szervezet szerint a jelenség a jövőben akár több halálos áldozatot szedhet majd, mint a rák, és ők sem tartják kizártnak, hogy akár két évtizeden belül a rutinfertőzések is végzetes kimenetelűek lehetnek.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik és ellenállóvá válik az antibiotikumokkal szemben. Különösen veszélyesek az úgynevezett szuperbaktériumok. Ezek olyan baktériumtörzsek, amelyek több, hatóanyagoknak ellenálló gént is tartalmaznak. A téma jelenleg az egyik legfontosabb kutatási probléma az élettudományokban. Két évvel ezelőtt a szegedi Pál Csaba biológus az e téren folytatott munkásságáért nyerte el a magyar Nobelnek számító Bolyai-díjat.

Most adásban
Téma: A német tartományi választások következményei – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink