Kultúra
Fődíjat nyert Gdanskban a LÉGMELL
Magyar Nemzeti Filmalap/OPH Kép: Magyar Nemzeti Filmalap
2017. december 5.

A filmművészetis Fatér Ambrus diplomafilmje, a Légmell nyerte az Euroshorts rövidfilm fesztivál fődíját Lengyelországban.

A közlemény szerint a november 27. és december 2. között, immáron 26. alkalommal megrendezett Euroshorts különböző szekcióiban 23 ország 57 filmje versenyzett Gdanksban. A vasárnapi díjkiosztón jelentették be, hogy a Légmell-ért Fatér Ambrus nyerte a fesztivál fődíjat, mely Gdansk polgármesterének felajánlása.

A Euroshorts fesztivál filmjeiből összeállított válogatás januártól féléves turnéra indul: a legjobb alkotások, köztük a magyar fődíjas,

több mint 15 lengyel városban lesznek láthatóak.

A Légmell egy középkorú, magányos orvos (Horváth Lajos Ottó) történetét meséli el, aki egy napon orvosi kötelességből ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság által átértékeli saját életét.

Mint írják, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett 6x6-os évfolyamán készült diplomafilm a Filmalap támogatásával jött létre, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában, a Filmfabriq és a Sunny Studio koprodukciójában. A Légmell forgatókönyvírója Daoud Dániel, operatőre Kóródi Dániel, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Gorácz Vanda és Rudas Mariann, gyártásvezetője Majoros Zsolt, míg a hangutómunkáért Bohács Tamás és Kristóf Márton felelt.

A Légmell a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál különdíja után a görögországi Drama-ban megrendezett, Európai Filmdíjara jelölő fesztiválon szerepelt először nemzetközi mezőnyben, majd a lengyelországi Camerimage-on a diákfilm válogatásban volt látható - olvasható a tájékoztatásban.

Most adásban
Téma: A német tartományi választások következményei – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink