Kultúra
Különleges koncerttel készül a Kodály 135-re a Zeneakadémia
http://zeneakademia.hu Kép: zeneakademia.hu
2017. december 5.

Ritka alkalom, hogy Magyarország legjobb kórusai közül néhányat egyetlen estén hallhatunk kiváló hazai karnagyok vezetésével – köztük három Kossuth-díjassal –, de ez a koncert ilyennek ígérkezik a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője, pedagógusa, népzenekutatója és zenetudósa születésének napra pontosan 135. évfordulóján

A 2017-es Kodály-év egyik csúcspontját jelentő eseményen Kodály Zoltán a cappella kórusműveinek legszebb és legizgalmasabb darabjai szólalnak meg különleges válogatásban. Gráf Zsuzsanna, Sapszon Ferenc és Szabó Dénes együttesei a világ legjelentősebb kórusversenyeit nyerték meg, nemzetközi tekintetben is az élvonalban helyezkednek el.

A zeneakadémiai hallgatókból álló Alma Mater Kórus az egyetem legnagyobb múltra visszatekintő, megszakítás nélkül létező zenei formációja, a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus pedig azt a hagyományt folytatja, amelyet 1963-ban létrehozott kamarakórusával a karnagy-doyen professor emeritus Párkai István alapozott meg.

Az összkarokat Kutnyánszky Csaba, Jobbágy Valér Gráf Zsuzsanna, Somos Csaba, valamit Párkai István vezénylik.

A műsorban olyan ritkábban felcsendülő Kodály-művek is megszólalnak, mint a Norvég leányok és a Békesség-óhajtás az Új Liszt Ferenc Kamarakórustól Nemes László Norbert vezényletével, a Vízkereszt (régi magyar egyházi ének Sík Sándor szövegével) a Szabó Dénes nevével fémjelezett Nyíregyházi Cantemus Gyermekkar előadásában, illetve a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate leánykara és Cantate vegyeskara tolmácsolásában Sapszon Ferenc vezényletével az Első áldozás, Sík Sándor Te Deuma, vagy a kifejezetten ritkán műsorra tűzött nagyszabású kórusmű, a Jézus és a kufárok lesz hallható az est során.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA által az összkari művek előadásához delegált énekkarok: Ajkai Pedagógus Női Kar, karigazgató: Petheő Balázsné Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa, karigazgató: B. Horváth Andrea Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus, karigazgató: Krasznai Gáspár Budapesti Lantos Kórus, karigazgató: Gerenday Ágnes Fővárosi Énekkar, karigazgató: Krasznai Gáspár Madách Gimnázium Énekkara, karigazgató: Krasznai Gáspár Solymári Szokolay Bálint Nőikar, karigazgató: Blazsek Andrea és Mózes Krisztina Vox Femina Nőikar, karigazgató: Hoffmann-né Kemenes Vera


Most adásban
Téma: A német tartományi választások következményei – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink