Külföld
Razzia volt Németországban a G20-csúcson történt zavargások miatt
MTI Kép: G20
2017. december 5.

Nagyszabású razziát tartottak kedden Németországban szélsőbaloldali csoportosulásoknál a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokkal összefüggésben.

A rendőrök és ügyészek nyolc tartományban razziáztak, 24 lakást és szélsőbaloldali találkozóhelyet kutattak át jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A bevetést a hamburgi ügyészség és a tartományi bűnügyi hivatal zavargásokkal foglalkozó, 180 fős nyomozócsoportja irányította. A júliusi G20-csúcs óta több ezer videót és fotót vizsgáltak meg, és a szemtanúk és helyi lakosok vagy buszokon, pályaudvarokon rendszeresített biztonsági kamerák által készített felvételek elemzése után azért tartottak országszerte házkutatásokat, hogy további adatokat, bizonyítékokat gyűjtsenek a felvételek alapján gyanúsnak talált személyek ellen.

Az NDR szerint az év végére akár a háromezret is elérheti a zavargásokkal kapcsolatban indított eljárások száma. Több embert már bíróság elé állítottak és elítéltek. Az eddigi legsúlyosabb büntetés három év szabadságvesztés volt, ezt a hamburgi városi bíróság szabta ki novemberben egy 28 éves helyi férfire, amiért kövekkel és palackokkal dobálta a rendőröket egy tüntetésen a G20-csúcs alatt.


A G20 csoport a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az Európai Uniót mint intézményt fogja össze. A hamburgi csúcstalálkozó a decemberrel véget ért német soros elnökség programjának legfontosabb rendezvénye volt, azonban a legnagyobb figyelem a megbeszélések helyett a csoport tevékenysége ellen szervezett szélsőbaloldali tüntetésekre irányult, mert számos megmozdulás zavargásba torkollt. A tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban több százan megsebesültek.

Most adásban
Téma: A főosztály kiemelt feladatai – Varga Lívia főosztályvezető, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály
Ezt követő adásaink