Külföld
Komoly feszültségeket gerjeszthet Trump bejelentése
MTI Kép: blogs.reuters.com
2017. december 6.

Izraelben feszülten várják Donald Trump amerikai elnök szerdán várható bejelentését, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Az izraeli Tizes tévécsatorna úgy értesült: Washington azt kérte az izraeli vezetőktől, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak tervbe vett lépéséről. Ennek ellenére Iszrael Kac közlekedési miniszter a tévében üdvözölte Trump döntését.

A nemzetközi közösség nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként,

mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Trump elnök nyilvánosságra került tervét sokan elítélték a nemzetközi közösségben. Mások között Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának.

Iszrael Kac izraeli miniszter ez utóbbira reagálva azt mondta: nincs történelmileg igazságosabb és helyesebb lépés, mint elismerni Jeruzsálemet az állam fővárosának. "Az elmúlt háromezer évben Jeruzsálem volt a zsidó nép fővárosa és Izrael fővárosa. Elmúltak a szultán és az ottomán török birodalom napjai"- hangoztatta.

Nir Barkat jeruzsálemi polgármester úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok "két perc alatt megoldhatná" követségének áthelyezését, egyszerűen követségi épületté kellene nyilvánítania már létező egyik nyugat-jeruzsálemi épületét, például a konzulátusnak otthont adó ingatlant.

A Háárec című újság értesülése szerint

az izraeli hadsereg magas készültségi fokozatban várja a palesztinok esetleges erőszakos tiltakozását.

A biztonságiak elsősorban attól tartanak, hogy a szokásos pénteki muzulmán ima után zavargások törhetnek ki a mecsetekből kiáramló tömegben. A Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó Betlehemben már kedd este Donald Trump képének elégetésével tüntettek Jeruzsálem fővárosi státuszának elismerése ellen.

Kapcsolódó cikkek
Abbász: a palesztinok megszakítják kapcsolataikat Izraellel

Ennek oka a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások - közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Tiltakoznak a muzulmánok a detektoros kapuk miatt

A muzulmánok nem hajlandóak visszatérni a Mecsetek terére imádkozni, mert a jeruzsálemi hatóságok fémérzékelő kapukat állítottak fel.

Teljes fordulatot hozna az USA közel-keleti politikájában Trump

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte New Yorkban az izraeli kormányfőnek.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink