Belföld
Komoly probléma a a helytelen lakossági tüzelés
FM/Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Kép: Pixabay
2017. december 6.

Évente 3 millió ember hal meg világszerte a légszennyezés következtében – mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Környezetbarát fatüzelés című konferencián, kedden délelőtt a Herman Ottó Konferencia Központban.Az államtitkár nyitóelőadásában elmondta: a WHO az idei, immár 6. Környezet és Egészség Miniszteri Konferencián első számú célkitűzésként fogalmazta meg a kül- és a beltéri levegőminőség javítását. Elmondta azt is: míg Magyarországon eddig az ivóvíz minősége vagy a szennyvízhálózat kiépítettsége volt a legfontosabb téma, addig manapság a légszennyezés problémája kap nagyobb hangsúlyt.

A rendszerváltás előtt főleg az ipar és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása okozta a gondot, ma már azonban a fő problémát a helytelen lakossági tüzelés jelenti. Szerinte meghaladottá vált az a nézet, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó. Ennek lassan már az ellenkezője igaz, különösen fűtési szezonban. Korábban az emberek nem fűtöttek hulladékkal – mivel nem is halmozódott fel nagy mennyiségben a háztartásoknál –, de az elmúlt időszakban ez már szokássá vált. Ezért az a

legfontosabb feladat, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladékégetés káros hatásaira, és hogy a kultúránk részévé váljanak a helyes tüzelési módszerek.

Ezt szolgálja például a minisztérium által indított Fűts okosan! kampány – tette hozzá.

Orbán Hunor előadásában kifejtette, hogy a PM10 Csökkentési Programot a tisztább levegőért indította a Magyar Kormány 2011-ben – a fő súlypontjai a közlekedést, az ipart, valamint a lakosságot érintik. A program indulása óta 160 milliárd forintot költött a kormány az intézkedések végrehajtására, amelyek közül a közlekedési infrastruktúrafejlesztéseket, a buszcsere programot, az energiahatékonysági pályázatokat, a szemléletformáló kampányokat, illetve kapcsolódó beruházásként a légszennyezettségi mérőhálózat továbbfejlesztését emelte ki.

A Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta: a Fűts okosan! kampánnyal a lakosság szemléletformálására nyílik lehetőség. A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása kiemelt fontosságú a PM10 csökkentése érdekében, ugyanis

a kibocsátás 67 százaléka a háztartásokból származik.

Magyarországon évente 6-8000 ember halála hozható összefüggésbe a nem megfelelő levegőminőséggel. Mint mondta, a légszennyezés egészségügyi hatásaival, a helyes tüzelési módokkal és a kampánnyal kapcsolatban bővebb információkat a www.futsokosankampany.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója előadásában a légszennyezés egészségügyi kockázatairól és hatásairól beszélt. Elmondta: a felnőtt magyar lakosság életesélyeit kimutathatóan 6-18 hónappal csökkenti a károsanyag-kibocsátás. A 2010-es adatok szerint a kisiskolások 30 százalékánál lépett fel krónikus tüdőprobléma, elsősorban olyanoknál, akik a leginkább szennyezett levegőjű országrészeken élnek.

A nem megfelelően működtetett, vagy karbantartott tüzelőberendezések hatalmas egészségügyi kockázatot rejtenek.

A légzőszervi problémákon túl, szív- és érrendszeri megbetegedések, vérrögösödés alakulhat ki.

Emellett felhívta a figyelmet a PM10 és a PM2,5 rákkeltő hatására is. Az egészségügy tájékoztatja a lakosságot a károsanyag-kibocsátás hatásaival kapcsolatban. Hozzátette: a műanyagok égetése során sok káros és rákkeltő anyag kerül a levegőbe. A súlyosan légszennyezett területeken kutatásokkal bizonyították, hogy a gyermekek idegrendszeri, felfogóképességbeli, tanulási nehézségeinek és problémáinak egyik kiváltó oka a magas légszennyezettség.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese a komposztálás gyakorlati oldalát mutatta be. Az interaktív előadáson a közönség mobiltelefonnal hozzászólhatott és szavazhatott az előadó által feltett kérdésekre. Ezzel innovatív módon mutatta be a háztartási hulladékok feldolgozását a mindennapi életben.


Most adásban
Téma: Átadták Kőbánya kerületszépítő mozgalmainak díjait – D. Kovács Róbert Antal polgármester
Ezt követő adásaink