Közigazgatás
Óvodaépületek váltak zöldebbé Újbudán
ujbuda.hu / OPH Kép: ujbuda.hu
2017. december 7.

Újbudán befejeződött azon négy óvoda energetikai korszerűsítése, amely a Széchenyi 2020 program keretében újulhatott meg az elmúlt hónapokban. A beruházásnak köszönhetően csökken az épületek károsanyag kibocsátása, mérséklődnek a fenntartási költségek, valamint a gyermekek és az intézmények dolgozói is megújult környezetben tölthetik el mindennapjaikat. Az összesen 249,27 millió forint összértékű beruházást az önkormányzat a teljes egészében vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósította meg. Az ünnepélyes átadón részt vett Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője és dr. Hoffmann Tamás polgármester is.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a környezettudatosságra, legyen szó szemléletformálásról, hivatali működésről, elektromobilitásról vagy épületeinek energetikai korszerűsítéséről. A Széchenyi 2020 program keretében 2017-ben négy, az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő óvodaépület - Nyitnikék Óvoda (Kanizsai u. 17-25.), Napsugár Óvoda (Mennyecske u. 2.), Mozgolóda Óvoda (Lecke u. 15-19.) és Hétszinvirág Óvoda (Dayka G. u. 4/b.) - energetikai korszerűsítésére került sor. A munkálatok során elvégezték a homlokzatok és a tetők szigetelését, korszerű műanyag nyílászárókat építettek be, valamint három intézménybe napelemes rendszereket telepítettek.

A beruházás által nemcsak az óvodák műszaki paraméterei – az épületek által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének mérséklése, fenntartási költségek csökkenése –, de a gyermekek és nevelőik komfortérzete is jelentősen javulhat, hiszen egy megújult környezetben tölthetik el óvodás éveiket, végezhetik napi feladataikat. A kerületben számos intézmény megkapta a zöld óvoda minősítést, büszkélkedhet az „Újbuda Környezettudatos Óvodája” címmel, melyhez minden évben szigorú követelményeknek kell megfelelni a környezettudatos nevelés terén. Ennek alapján kiemelten fontos, hogy az óvodaépületek is a mai kor követelményeinek megfelelő, magas színvonalú energetikai tulajdonságokkal rendelkezzenek.

Az Önkormányzat a KEHOP-5.2.9-16. kódszámú, „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című konstrukcióra nyújtotta be Támogatási Kérelmét. A projekt bruttó költsége 249,27 millió forint, melyet teljes egészében az említett program keretében, vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósított meg az önkormányzat.

Következő adásunk
Téma: Defibrillátort kapott a kőbányai tűzoltóság – D. Kovács Róbert Antal kőbányai polgármester és Marksteinné Molnár Julianna, a Kőbánya Tűzvédelméért Közalapítvány kuratóriumának elnöke
Ezt követő adásaink