Közigazgatás
Javul az élelmiszerbiztonság Fejérben
OPH Kép: Pixabay
2018. január 2.

Alapvetően nem a bírságolás a cél, hanem az, hogy a fogyasztóhoz csak biztonságos élelmiszer jusson el – emelte ki a Rádió Orienten az élelmiszerlánc-ellenőrzésekkel kapcsolatban Sziebert Gergely, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője.

A hatóság az év bármely szakában végezhet ellenőrzéseket a létesítmény-ellenőrzési ütemterv alapján, de van három kiemelt időszak az évben, amikor célellenőrzések folynak. Az egyik a húsvéti ünnepekhez kötődik, a másik, a nyári ellenőrzés az idegenforgalmi szezonra koncentrál, a harmadik pedig a karácsonyi és szilveszteri időszakhoz köthető. Az ellenőrzés tulajdonképpen csak az élelmiszereket érinti, de mivel ilyenkor megemelkedik az élőállat-forgalmazás, a halforgalmazás, ezért ezeknek a szállítását is ellenőrzik.

Összességében elmondható, hogy az eddigi tapasztalatok pozitívak, javuló tendencia figyelhető meg. Másak a hibák, mint amelyek régebben előfordultak.

Korábban a lejárt fogyaszthatósági termékek voltak nagyobb mennyiségben, most főként apróbb higiéniai hiányosságokkal találkoztak,

mint például a nem megfelelő kézmosási lehetőség, a nem megfelelő tisztaságú dolgozói munkaruha, vagy a kifogásolt nyomonkövethetőség, vagyis a kereskedő az alapanyagok eredetét nem tudta számlával vagy szállítólevéllel igazolni – mondta el tapasztalatait a decemberi ellenőrzésekkel kapcsolatban Sziebert Gergely, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője.

Decemberben az üzletek és vendéglátóhelyek mellett fokozottan figyelték az úgynevezett adventi, karácsonyi vásárokat is. Székesfehérváron is híres a hagyományos karácsonyi vásár a sétálóutcában, ahol sajtosok, édesipari termékeket előállítók és a különböző szeszes italokat és forralt borokat árusítók vannak kint. A vásár megnyitása előtt felvették a kapcsolatot a szervezővel, s ő már csak olyan forgalmazókat enged be, akik engedéllyel rendelkeznek ideiglenes árusítóhely üzemeltetésére.

A nulladik napon

megismertetik az árusokat azokkal az alapvető szabályokkal, amelyeket ellenőrizni fognak.

Tehát elmondják a játékszabályokat előre, hogy ne érje meglepetés a kereskedőket. Ha olyan terméket találnak, amelynek a forgalmazása tiltott, akkor kivonják a forgalomból és megsemmisítik. Ha apróbb hiányosságot találnak, akkor addig felfüggesztik az üzlet működését, amíg nem pótolja azokat. Ha a termék eredete tisztázatlan, akkor addig zárolják, amíg a vállalkozó be nem bizonyítja a termék legális voltát.

Alapvetően nem a bírságolás a cél, hanem az, hogy a fogyasztóhoz csak biztonságos élelmiszer jusson el. Első lépésként a figyelmeztetés szankcióját alkalmazzák, viszont ha valakinél újból megtalálják ugyanazt a hibát, akkor mindenképpen pénzbírságot rónak ki a vállalkozóra – tájékoztatta a hallgatókat vendégünk.

Téma: 2017. évben végzett élelmiszerlánc ellenőrzések Fejér Megyében
Vendég: Sziebert Gergely megyei főállatorvos, főosztályvezető, Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály
A műsort vezeti: Adorján András
Most adásban
Irodalomterápia a Menedzsmentben? Miért ne? – Rendhagyó szakmai disputa Juhász Erikával, a kérdés szakértőjével