Külföld
Egyesült Államok: újabb szankciók Irán ellen
MTI Kép: Reuters/Aaron P. Bernstein
2018. január 5.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön újabb szankciókat jelentett be iráni székhelyű vállalatok és személyek ellen. Indoklásában a Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény leszögezi: a szankciókkal sújtott öt iráni vállalat részt vesz a perzsa ballisztikusrakéta-programban, „amelynek az iráni rezsim elsőbbséget ad az iráni nép gazdasági jólétével szemben".

Kommünikéjében az amerikai pénzügyminiszter úgy vélekedett, hogy „miközben az iráni nép szenved", az Iszlám Forradalmi Gárda „külföldi aktivistákat, terrorcsoportokat és emberi jogi visszaéléseket támogat". Mnuchin hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is „határozottan szembehelyezkedik" az iráni rendszer „ártalmas tevékenységével", és továbbra is szankciókkal sújtja az emberi jogi visszaéléseket, valamint elkövetőiket.

A közlemény leszögezi, hogy a szankciókkal sújtott vállalatok és vezetőik külföldön lévő vagyonát és érdekeltségeit zárolják, amerikai személyeknek és vállalatoknak pedig megtiltják az üzleti kapcsolatokat velük.

A szankciókkal egyidejűleg a tárca illetékes hivatala három olyan - afgán, tunéziai és jemeni - embert arra a különleges listára helyezett, amelyen az amerikai kormányzat a terroristákat vagy a terrorizmust támogatókat tartja nyilván.

Kapcsolódó cikkek
Moszkva óva inti az iráni belügyekbe való beavatkozástól Washingtont

Ezt Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink