Külföld
Fico: „semmilyen brüsszeli bürokrata nem kényszeríthet migránsok befogadására!”
MTI Kép: REUTERS/Stephane Mahe
2018. január 5.

Keményen, de egyértelműen fogalmazott Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyet az első hivatalos útjára Pozsonyba látogató Andrej Babis cseh kormányfővel együtt tartottak.

Robert Fico és Andrej Babis találkozóján a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett súlyponti témaként került terítékre a visegrádi négyeknek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország, V4) az Európai Unión belüli érdekérvényesítése, különös tekintettel a migrációt érintő kérdésekre.

Utóbbival összefüggésben a két kormányfő ismételten elutasította, illetve nem hatékonynak és megosztónak nevezte a migránsok szétosztására vonatkozó kvótákat. Leszögezték azt is, hogy

a migránskvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás tekintetében a V4-ek szolidaritást fognak mutatni egymás iránt,

és hangsúlyozták: kitartanak amellett, hogy

az EU-ban az alapvető fontosságú politikai döntéseket teljes konszenzussal kell meghozni.

Robert Fico a tárgyalás után elmondta: mindketten aggódva tekintenek az Európát megosztó témákra, így a migrációra, illetve ezzel összefüggésben arra az igyekezetre is, hogy az EU-ban fontos kérdésekben nem teljes konszenzussal, hanem csupán többséggel, az egyes miniszteri tanácsok szintjén hozzanak meg döntéseket.

„Ezt rendkívül helytelennek és veszélyesnek tartjuk az Európai Unióra nézve” ‒ szögezte le Robert Fico, hozzátéve: közös erővel fognak nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy az egész EU-t érintő döntések a tagállamok vezetőinek teljes konszenzusával szülessenek meg. Rámutatott:

az uniónak tudatosítania kell, hogy ha a migrációval kapcsolatban a miniszterek szintjén hozna döntéseket, akkor az az EU-ra mint olyanra hosszú távon is rossz hatással lenne.

A szlovák kormányfő kiemelte: a V4-ek a Líbiának tett anyagi felajánlásukkal megmutatták, hogy hajlandóak a szolidaritásra a migráció kérdésében, de senki nem kényszerítheti rájuk a migránsok befogadását. „Senki, semmilyen brüsszeli bürokrata nem kényszerítheti a szlovák kormányt arra, hogy migránsokat fogadjon be” ‒ hangsúlyozta Robert Fico, hozzátéve: ha egyszer az EU tagállamok vezetőinek szintjén politikai döntés született arról, hogy a befogadás önkéntes legyen, akkor annak kizárólag önkéntes alapon szabad működnie.

Andrej Babis, aki nyitottnak és konstruktívnak minősítette a szlovák hivatali partnerével folytatott tárgyalást, nagyon fontosnak nevezte, hogy nézeteik azonosak az EU-n belüli közös fellépés fontosságáról. Rámutatott:

meg kell győzni az EU-t arról, hogy a migránskvóták nem jelentenek megoldást, nem hatékonyak és megosztóak.

Hozzáfűzte: dolgozni kell azon, hogy ehhez a meggyőzéshez a visegrádi négyek további támogató partnereket találjanak, majd utalt rá, hogy ilyenként Ausztria is szóba jöhet. „Úgy gondolom, hogy jó esélyeink vannak” ‒ jegyezte meg Andrej Babis.

A miniszterelnök országának az eurózónába való belépését firtató újságírói kérdésre is válaszolt, azt mondta: az euróövezetnek megvannak a maga problémái, s Csehország elégedett a cseh koronával, így pillanatnyilag nem fontolgatja a belépést, mert abban több negatívumot lát, mint pozitívumot.

A cseh kormányfő szlovákiai látogatásával egy időben ugyancsak Pozsonyban találkoztak a két ország védelmi miniszterei, és aláírták a közös légtérvédelemről korábban kötött megállapodás végrehajtási szerződését.

Kapcsolódó cikkek
Kormány: az Európai Bizottság kettős mércét alkalmazva perli Magyarországot

Völner: „az egész eljárás arról szól, hogy Brüsszel életben tartsa a kvótaügyet, és akár felső korlát nélküli betelepítést kényszerítsen rá a tagállamokra.”

Cseh kormány: a kvótapernek nem lehet hatása az országra

Andrej Babis: Csehország továbbra is elutasítja a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását.

Morawiecki: a lengyelek egyetértenek a magyar állásponttal

A visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök Budapesten.

Orbán Viktor: az unió migrációs politikája látványos kudarcot vallott

A magyar miniszterelnök hazánkban fogadta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt.

A németek többsége megbüntetné a kvóta alól kibújó országokat

Büntetőintézkedésekkel sújtaná a menekültek elosztását elutasító európai uniós tagállamokat a németek csaknem kétharmada – mutatta ki egy felmérés.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink