Külföld
Láthatóbbá válnak a kárpátaljai magyarok
MTI Kép: testbike.hu
2018. január 10.

A kárpátaljai magyar családok balesetmegelőzését segítő háromezer láthatósági mellényt és a megyei gyermekkórháznak pulmonológiai inhalátorokat adott át magyarországi támogatásként közel három millió forint összértékben Soltész Miklós államtitkár és a Katolikus Karitász szerdán Munkácson.

A Munkácsi Római Katolikus Püspökség hivatalában tartott átadási ünnepségen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar családok Kárpátalján a biztonságos közlekedést szolgáló eszközökhöz jutnak, hiszen - mint emlékeztetett -

saját tapasztalatából tudja, mennyi veszélynek vannak kitéve az ukrajnai megyében a sötétben kerékpárral és gyalogosan közlekedők.

Reményét fejezte ki, hogy a láthatósági mellények sok balesetet fognak megelőzni, emberek életét és testi épségét óvva meg. Egyúttal köszönetet mondott a Magyar Autóklubnak, amiért felkarolta a kezdeményezést a láthatósági mellények beszerzésével.

Hatala József nyugalmazott tábornok, a Balesetmegelőzési Tanács elnöke elmondta, a láthatósági mellényeket egyenlő arányban vásárolta meg 2,5 millió forintért az autóklub, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Hozzátette, gondoltak a gyermekekre is, a mellények fele ugyanis gyermekméretű.

A láthatósági mellényeket a Katolikus Karitász kárpátaljai munkatársai fogják szétosztani. Ukrajnában a közlekedési balesetek jelentős része azért következik be, mert a kerékpárral közlekedőknek nem kötelező láthatósági mellényt viselniük. Nem kötelező a kerékpárok fényvisszaverő elemekkel történő felszerelése, sem a kivilágítása.

Nehezíti a közlekedést az utak rendkívül rossz állapota és a hiányos közvilágítás is.

Rendőrségi statisztika szerint a múlt év első felében Kárpátalján 175 közlekedési baleset történt, ezekben 21 személy életét vesztette, 200 pedig megsérült. A halálos áldozatok és sérültek mintegy 25 százaléka gyalogos és kerékpáros volt.

Délután a Katolikus Karitász 12 inhaláló készüléket adott át Munkácson a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház pulmonológiai osztályának több mint 200 ezer forint értékben.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a segélyszervezet kárpátaljai kórházmissziója keretében 2016 óta rendszeresen támogatja a gyermekek kórházi kezelését és ellátását. Jelezte, az inhaláló készülékek lehetővé teszik, hogy a beteg gyermekeket közvetlenül a kórtermekben kezeljék.

Kapcsolódó cikkek
Ösztöndíjakat adott át a Rákóczi Szövetség

10 ezer forint értékű ösztöndíjat kaptak december 12. és 14. között a kárpátaljai magyar általános iskolák elsősei.

Szijjártó: Magyarország nem áldozza fel a kárpátaljai magyarokat

Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben.

Bővül a kárpátaljai magyarok támogatása

Minden korábbinál nagyobb támogatásra számíthatnak a kárpátaljai magyarok a magyar kormány részéről – jelentette ki Magyar Levente.

Hat magyar óvodát adtak át Kárpátalján

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított hat magyar óvodát adtak át Kárpátalján.

Pótápi: a történelmi egyházak a magyarság megmaradásának alappilérei

Magyarország kormányának alapvető célja a kárpátaljai magyar közösség megőrzése ‒ hangsúlyozta a politikus Beregszászon.

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink