Gazdaság
Egyre többet spórolnak a magyarok
Világgazdaság Kép: Pixabay
2018. január 11.

Újévkor sokan megfogadják, hogy ezentúl jobban odafigyelnek a pénzügyeikre. Az Intrum Justitia kutatási adatai szerint sok magyar elhatározását tett is követte, az előző évekhez képest jelentősen nőtt azok aránya, akik minden hónapban félreraknak egy előre meghatározott összeget – írja a Világgazdaság.

Az Intrum Justitia évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. Az idei kutatásban 24 országból 24 401 európai – köztük 1006 magyar – állampolgár vett részt.

A 2017 novemberében készített kutatás szerint a magyarok több mint fele havonta megtakarít egy bizonyos összeget. A rendszeresen spóroló magyarok aránya 8 százalékponttal emelkedett egy év alatt, így alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól.

Érdekesség és talán az elterjedt sztereotípiákat is cáfolja némiképpen, hogy a fiatalabb generációk körében vannak többen, akik minden hónapban spórolnak. Míg a 18-34 évesek között 10-ből 6 magyar rendszeresen megtakarít, addig az 50 évnél idősebbek körében 10-ből 4 megkérdezett tesz félre havonta – olvasható a közleményben.

Nem elsősorban a félretett összeg nagysága a fontos, hanem az, hogy rendszeresen legyen megtakarításunk. Az elv, a szemlélet és a hozzáállás az igazán lényeges. Kedvező, hogy az elmúlt évek adataihoz képest egyre többen állítják, minden hónapban figyelnek arra, hogy legyen tartalékuk – emelte ki Kis Annamária, az Intrum Justitia üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Inkább lakásra tesz félre a magyar

A megkérdezettek döntő többsége, több mint 60 százaléka az előre nem látható kiadások miatt tesz félre. Európai összehasonlításban a magyarok körében a legmagasabb a lakáscélból megtakarítók aránya. A kutatásban szereplő országok átlaga 16 százalék, Magyarországon azonban minden negyedik rendszeresen spóroló erre a célra is félretesz. Ezzel szemben utazásra félrerakni nem olyan népszerű hazánkban, mint Európában. Míg a nemzetközi adatok szerint 10-ből 4 ember tesz félre utazásra, addig hazánkban ez az arány 25 százalék – derült ki a felmérésből.

Az életkori sajátosságok erősen befolyásolják a megtakarítási prioritásokat. A 18-34 év közöttiek inkább lakáscélra, esetleg utazásra spórolnak, az idősebb korosztályok azonban a gyerekeiknek, unokáiknak teszik félre pénzüket.

Magyarországon a legnépszerűbb megtakarítási forma a készpénz, majdnem minden második megtakarító ilyen formában is félretesz. A malacpersely mellett a megtakarítási számla is igen gyakori, a válaszadók 35 százaléka ezt a módszert alkalmazza. A világ pénzügyi tendenciáihoz hasonlóan egyre többen keresik a kriptovalutákat is. A kutatási adatok szerint közel annyian említették kedvelt megtakarítási formaként a különböző virtuális pénzformákat, mint amennyien az aranyat.

A magyar megtakarítási szokások kevés kivételtől eltekintve megegyeznek az európai jellemvonásokkal. A lakásra spórolás preferálása mellett azonban abban is eltérünk az európai átlagtól, hogy hazánkban felülreprezentált a készpénz megtakarítási célú használata a megtakarítási számlák rovására – idézi a közlemény Kis Annamáriát.

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink