Külföld
Ugrósdy Márton: nem várható előrelépés Észak-Korea ügyében
M1 Ma reggel Kép: Reuters
2018. január 11.

Jövő héten Vancouverben az Egyesült Államok és Kanada szervezésében tartanak konferenciát az észak-koreai válságról, hogy így demonstrálják a nemzetközi egységet a phenjani rezsim rakétaprogramjával szemben. Kína azonban úgy döntött: nem tárgyal a kérdésről.

Kanada és az Egyesült Államok külügyminiszterei hozták össze a jövő hét keddi találkozót abból a célból, hogy megoldás szülessen a jelenlegi helyzetre. A két legfontosabb szereplő, Kína és Észak-Korea azonban nem vesz részt ezen a tárgyaláson, így biztosan nem születhet előrelépést hozó megállapodás.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese felhívta az M1 Ma reggel című műsorában a figyelmet arra, hogy a konferencián részt vevő államok jelentős része az 1950-53-as koreai háborúban az ENSZ oldalán, tehát Észak-Korea és Kína ellen harcolt. Nem feltétlenül szerencsés üzenet azokkal az országokkal tárgyalni a megoldásról, akik korábban harcoltak Észak-Korea ellen – tette hozzá.

Nem akarnak háborút, csak a fegyverek feletti ellenőrzést

Donald Trump amerikai elnök arról biztosította Szöult, hogy amíg Dél- és Észak-Korea párbeszédet folytat egymással, nem indít katonai akciót a kommunista rezsimmel szemben – közölte szerdán a dél-koreai államfő hivatala.

A szakértő úgy véli, hogy az amerikaiak nem különösebben szeretnének katonai akciót indítani Észak-Korea ellen. Ez mind emberéletekben, mind anyagi kárban és ráfordításban elég sokat jelentene – mondta Ugrósdy.

A sajtónak kiszivárogtatott információkból és miniszteri elszólásokból kiderült, hogy az Egyesült Államok az észak-koreai atomfegyverek feletti ellenőrzés megteremtésére készül egy esetleges észak-koreai rezsimváltás vagy belső forradalom esetén. Különféle kommandós csapatokat küldenének az országba, akik elfoglalnák azokat a bázisokat, telephelyeket, ahol ezeket a fegyvereket tárolják, hogy ne kerüljenek rossz kezekbe. Ennél konkrétabb katonai tervek alapvetően csak a totális háborúra vannak, amit mindenki szeretne elkerülni, főként Dél-Korea – jegyezte meg Ugrósdy Márton.

Észak-Korea legitimációt akar

A dél-koreai elnök hivatala szerint Trump továbbá kész megbeszéléseket folytatni az észak-koreai vezetéssel a megfelelő időben és bizonyos feltételek teljesülése esetén. Ugrósdy Márton szerint Kim Dzsongun is nagyon szeretné, ha kétoldalú tárgyalások kezdődnének az Egyesült Államokkal. Ez azt jelentené Észak-Korea számára, hogy Amerika legitimnek tartja a phenjani rezsimet, egy indirekt elismerése lenne annak, hogy Észak-Korea egy ország, amellyel lehet államközi szinten tárgyalni. Hiszen az Egyesült Államok eddig tartózkodott ettől, mivel a háború – békeszerződés hiányában – lezáratlan, illetve ezzel sem kívánták az észak-koreai rezsimet elismerni.

Az eddigi hatoldalú tárgyalások pont ezt oldották meg Amerika számára, ugyan tárgyaltak Észak-Koreával, de hivatalosan nem minősült diplomáciai elismerésnek.

Egy hatalmi harc része lenne a találkozó?

Megjegyezte, hogy az amerikai kormányzaton belül is van megosztottság az észak-koreai helyzet kezelésével kapcsolatban. A mostani vancouveri találkozóval kapcsolatban is felmerült, hogy az amerikai külügyminisztérium „próbálja a katonai opciót levenni az asztalról” azzal, hogy hasonló konferenciákat, egyeztetéseket kezdeményez, ahol próbálják az előrelépés látszatát elérni.

Észak- és Dél-Korea közeledését nem csupán Kína, de végül az Egyesült Államok is pozitívnak értékelte.

Ugrósdy Márton szerint az elmúlt 20-30 évben folyamatos „húzd meg ereszd meg” kapcsolat volt a két ország között. Hozzátette, alapvetően egyik félnek sem érdeke, hogy háború törjön ki a félszigeten, mivel az a jelenlegi kormányok bukását vonná maga után. Megjegyezte, az északiak a túlélésben érdekeltek.

Kapcsolódó cikkek
EU: Bátorító jel a két Korea között megkezdett párbeszéd

Észak- és Dél-Korea kedden folytatott magas szintű tárgyalásokat.

Elkezdett egyeztetni a két Korea 

A felek több mint két éve nem tárgyaltak egymással. 

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink