Gazdaság
Az NGM várja a vállalatok javaslatait
KKVHÁZ/OPH Kép: KKVHÁZ
2018. január 12.

Hogyan lehet a kkv-szektorban lévő potenciált kihasználni? A hagyományos KKV Évindító Csúcson az NGM Pénztártermében az ország sok szegletéből érkezett vállalatvezetők vitáztak a segítő és együttműködő szakmaiság jegyében.

A tanácskozás a VOSZ Budapesti és Pestmegyei Szervezete, a Ipartestületek Budapesti Szövetsége, Billo Kármen a Nemzetgazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési főosztályvezetője, és több megye vezető szakembere részvételével zajlott.

Marjay Gyula, a VOSZ Budapesti és Pestmegyei Szervezete elnöke szerint a legfontosabb szegmens a mikro vállalkozások fejlesztése, innovatívvá tétele. Kiemelte továbbá a digitalizáció fontosságát is, mely ma a „gazdaság motorja”, és a felnőttképzés kérdését, amit kiemelt fontosságúnak ítélt. Azt is hangsúlyozta, fontos a szakképzési hozzájárulás.

Németi Lajos, az Ipartestületek Budapesti Szövetsége elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitalizálás minőségileg új korszakot nyitott. Mint mondta, új szakmák jönnek létre, és szakmák tűnnek el, olyan ütemben, amire korábban még soha nem volt példa. Kiemelkedő gondként azt jelezte, hogy nagy az információhiány a családi és mikro vállalkozásoknál. Egy példát is hozott: a cégkapu használata megterheli, elkedvetleníti az iparos társadalom nagy részét.

Billo Kármen, a Nemzetgazdasági Minisztérium Vállalkozásfejlesztési főosztályvezetője tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a Vállalkozásfejlesztő Tanács évek óta működik, vállalkozók javaslatait szívesen veszik. Több állami program is elindult, ezek között van: az Ipar 4.0, Beszállítófejlesztési Program, Pénzügyi Tudatosságot fejlesztő Program, Mentorprogram.

A NAV szakfőigazgatója, Sinkáné dr. Csendes Ágnes arra mutatott rá, a cégkapu megjelenése ugyan megkönnyíti az ügyintézés helyzetét, de időbe telik a használatának elsajátítása.

Szó volt az állam elsődleges kkv-fejlesztési felelősségének kérdéséről is. Billo Kármen nyomatékosította: a kormány figyel a hátrányosabb helyzetű helyekre is. Megalakult az Ágazati Készségek Tanácsa és napirenden van a sokak által követelt OKJ átalakítása is.

A szakmai egyeztetés részleteiről bővebben itt olvashatnak.

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink