Kultúra
Debreceni Dalidó, avagy a kézművesek dicsérete
fonixinfo.hu Kép: Debreceni Szakképzési Centrum
2018. január 12.

A város sok évszázados kézműves hagyományait és a modern kézművességet mutatja be egyszerre játékos és innovatív módon a Debreceni Dalidó programsorozatával.

2013-ban született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidó hétvégéje idén is remek lehetőséget ad a farsangi családi mulatozásra.

Helyszínek:

Kölcsey Központ

Itt január 13-án szombaton délelőtt tíz órától egészen kora estéig tart a VI. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A rendezvényen – a hagyományoknak megfelelően – a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is bemutatkoznak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. Ezen a napon a szakmát tanuló diákokat körbezsongják a kisgyermekek, tanulnak tőlük egy-két fogást, s ki tudja, ez az élmény évekkel később valamelyik szakma felé terelgeti őket. A tavalyi rendezvényről készült képeket itt megnézhetik.

Debreceni Nap

A Kölcsey Központ folyosóján a méltán népszerű povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a boltosjáték mellé farsangi falatkákat is kínáló Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a híres debreceni pároskolbász-töltés, a mézeskalács-díszítés és kalácsfonás technikáit bemutató Irinyi pék- és hentesinasai, a saját ruháik mellett nyomdai fogásokat, a haj és az arc ékesítésének fortélyait is bemutató Könnyűipari, a közlekedési játékokat népszerűsítő Brassai, a vasgyúró–esztergáló Baross mellett jönnek a Péchy pallérjelöltjei, a Vegyipari tudósjelöltjei mindenféle ördöngös csodatévő folyadékokat kutyulnak, a Bethlen idén a Bethlen-léghajójára kínál beszállókártyát, a Mechwart Sanyi robot mellett Rubik-kockát kirakó robotot is hoz. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium kezdetektől a Dalidó közreműködő segítője, ők is várják a szakmák iránt érdeklődőket.

Dalidó 2017 - Kézművesek
Debreceni Szakképzési Centrum

Baltazár tér

A Mechwart tűzikovácsai szerencsepatkókat kovácsolnak. A Baltazár tér a farsangi étkek kínálásának is helyszíne, szívesen marasztalnak a vendéglátók cipóban tálalt vetrecére, farsangi étkek fogyasztására.

A Dalidó-vándorlás már sokak számára ismert: ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vállalkozó kedvű gyermekek vándorleveleibe szerezhető pecsétek száma. A kitartók – akik legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket – idén is inaslevelekkel térhetnek haza. A Debreceni Szakképzési Centrum iskolái mellett a mézeskalácsosság mestere, Radics Zoltán, a Kredenc kézművesei és a Gyermekváros Egyesület önkéntesei is várják a gyermekeket kézműves állomásokkal.

Az Alma együttes koncertje belépőjeggyel tekinthető meg, de a további programok ingyenesek!

Farsangi fánk
fonixinfo.hu

Következő adásunk
Téma: Kilenc milliárd forinttal több jut az óvodafejlesztési programra – Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink