Kultúra
Érdekes programokat ajánl a Magyar Művészeti Akadémia
mma.hu Kép: MMA
2018. január 12.

A Magyar Művészeti Akadémia számos izgalmas programmal várja az érdeklődőket januárban is.

2018. január 16. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp – Turi Attila építőművész

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp címmel tartja műhelybeszélgetéseit. Turi Attila építésszel legújabb munkáiról Sulyok Miklós művészettörténész beszélget. A sorozat szakmai felelőse: Sulyok Miklós, az MMA levelező tagja.

Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem (1051 Budapest, Vigadó tér 2., IV. emelet)

2016. január 18. csütörtök 15.00 – Műcsarnok – MMA évindító sajtótájékoztató

A sajtótájékoztató során Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Szegő György, a Műcsarnok művészeti ügyvezető igazgatója ad tájékoztatást a Műcsarnok 2017. évi látogatottságáról és a 2018. év tervezett programjairól. A sajtótájékoztató pontos részleteiről külön meghívást küldünk, kérjük, jegyezzék fel naptárukba előzetesen az időpontot.

2018. február 5. | 19.30 – Az MMA ösztöndíjasainak hangversenysorozata – Ránki Fülöp zongoraestje

2018-ban útjára indul a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata ösztöndíjasainak hangversenysorozata. A koncertek helyszíne a Pesti Vigadó lesz. Az MMA-ösztöndíj – minden művészeti területen – fiatal tehetségeket is támogat. 2018.02.05. (hétfő) 19.30 óra, Pesti Vigadó, Díszterem

Egyéb rendezvények

2018. január 18. du. – A Gulyás testvérek ǀ konferencia és vetítés

Az MTT Vekerdi László Szakosztály rendezésében 2018. január 17. szerda délután, Filmesház, Bp. IX., Ráday utca 31/k

14.30-tól elővetítés: Gulyás Gyula – Gulyás János: Tanítványok (1968–1999)

16 órától: Konferencia

2018. január 16. – Magyar emlékek Lengyelországban ǀ könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés

Kovács István költő, író, műfordító, történész, polonista, az MMA rendes tagja és Mitrovits Miklós történész, polonista, tudományos kutató könyvének bemutatója és ehhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés a Lengyel Intézetben.

Időpont: 2018. január 16., 17.00 óra

Helyszín: Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező utca 15.)

2018. január 16. – Visszalövés a halálos szótövek kertjében ǀ HITEL-est a MOM-ban

A MOM Kulturális Központban rendezendő irodalmi esten Domonkos László és Falusi Márton könyveit mutatják be. Közreműködnek: Alexa Károly irodalomtörténész, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja és Rubold Ödön színművész.

Időpont: 2018. január 16., 18.00 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

2018. január 16. – Sztehlo Lili üvegfestő színpompás ablakai ǀ Kiállítás

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület a Magyar Művészeti Akadémiával és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal együttműködve mutatja be Sztehlo Lili üvegfestő kiállítását a Barabás villában. A kiállítás megnyitóján kerül sor „Az én színes ablakom" rajzpályázat eredményhirdetésére. Megnyitó időpontja: 2018. január 16., 18.00 óra Helyszín: Barabás villa (1122 Budapest, Városmajor utca 44.)

2018. január 21. – A Palóc Társaság tanulmányírói pályázatának eredményhirdetése

A Palóc Társaság a magyar kultúra napja tiszteletére 22. alkalommal meghirdetett tanulmányírói pályázatának eredményhirdetése 2018. január 21-én 13.00 órakor lesz a Duna Palotában (Budapest, V. ker., Zrínyi u. 5.). A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia könyvadományokkal támogatja. Az eseményt megnyitja Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja. Ebből az alkalomból kerül sor a Magyar Kultúra Napja-díj átadására, amelyet a díj alkotója Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja, a Palóc Társaság tiszteletbeli tagja ad át.

2018. január 23–28. – BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival-t (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a Cinema City Arénában rendezik meg, kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. A díjkiosztó gála a Pesti Vigadóban lesz.

2018. január 26. – #Magyar Kincsek – Concerto Budapest

Pesti Vigadó péntek 19.30

Műsor:Erkel Ferenc: Ferenc Ünnepi nyitány Dubrovay László: Kettősverseny hegedűre, csellóra és zenekarra Kodály Zoltán: Két ének, op. 5 Liszt Ferenc: Az ideálok, S.106

Közreműködik: Jávorkai Sándor - hegedű, Jávorkai Ádám - cselló, Cser Krisztián - basszus

Vezényel: Medveczky Ádám

A Magyar Művészeti Akadémia még látogatható kiállításai

Pesti Vigadó

2017. november 3. − 2018. január 28. − Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítása a Vigadó Galériában

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent. Helyszín: Vigadó Galéria (Pesti Vigadó | V. Budapest, Vigadó tér 2.) V. emelet

2017. december 3. – 2018. január 22. – Szatyor Győző életmű-kiállítása

Szatyor Győző a 20. század hetvenes éveiben indult „nomád nemzedék" következetes alkotó egyénisége. Életmű-kiállításán többek között a faművességben használatos tárgyak, bútorok és hangszerek láthatók. Helyszín: Vigadó Galéria, alsó szint (Pesti Vigadó, Bp. V. kerület, Vigadó tér 2.)

2017. december 5. – 2018. január 22.– Két dallam ǀ Penkala Éva és Scherer József kiállítása

Penkala Éva textilművész és Scherer József formatervező művész – az MMA rendes tagja – művészházaspár. Életútjuk, ahogy személyük, mint a jin és jang kapcsolódik össze. A Pesti Vigadóban bemutatandó kiállításuk szervezője a Magyar Művészeti Akadémia.

Műcsarnok

2017. december 5. – EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején | Műcsarnok

A Műcsarnokban, az MMA intézményében nyílik és 2018. január 28-ig látogatható az az öt kiállítás, amely „félárnyékban" maradt életműveket emel újra a fénybe, hogy megvizsgálja a művészet szocializmusban elfoglalt helyzetét, az alkotók művészeti és életstratégiáit, különös tekintettel a kívülállás és az ellenállás egyedi formáira. A tárlat visszatekintés Blaskó János; Gadány Jenő; Jakobovits Miklós képzőművész, művészeti író, az MMA néhai tagja; Karátson Gábor író, festőművész, az MMA néhai tagja; valamint Bocz Gyula; Cerovszki Iván; Csutoros Sándor; Dombay Győző; Lisziák Elek; Ócsai Károly; Szeift Béla művészetére.

A Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő eseményekhez – kivéve a kiállítás-megnyitókat – előzetes regisztráció szükséges.

További információk az MMA rendezvényajánló oldalán érhetőek el, mely folyamatosan frissül.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink