Közigazgatás
Védekezésre int a Heves Megyei Kormányhivatal
Heves Megyei Kormányhivatal  Kép: Pixabay
2018. január 12.

A Heves megyei szőlőültetvényekben, gyümölcsösökben az évszaknak megfelelően zajlik a metszés, a szántóföldön pedig szépen bokrosodnak a kalászos kultúrák – köszönhetően az eddig tapasztalható enyhe időjárásnak. A kártevők, kórokozókat is sikeresen telelnek most, így a tavaszi növényvédelmi védekezésre a gazdáknak már most fel kell készülni.

A vadállatok bőven találnak táplálékot és a jó kondíció miatt kevésbé fogékonyak a betegségekre, ami hatással lesz a jövő évi trófeák minőségére is.

Az utóbbi időben tapasztalható enyhe időjárás ellenére aggodalomra okot adó élettani folyamatok a megye szőlőiben és gyümölcsöseiben még nem indultak meg. Ezek a növények jelenleg nyugalmi állapotban vannak. A metszések az évszaknak megfelelően folynak.

A Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala Növény- és Talajvédelmi Osztály tájékoztatása szerint a szántóföldön a kalászos kultúrák jó állapotban vannak, szépen bokrosodnak.
A megyében a repce szárbaindulása még nem tapasztalható. Az állományok egy része a túlfejlettség miatt foszfor hiánytüneteket mutat.

Növényvédelmi szempontból elmondható, hogy az enyhe tél kedvez a kártevők és kórokozók áttelelésének. Ezek károsítása már kora tavasszal jelentkezhet, így a növényvédelmi védekezésre a gazdálkodóknak érdemes időben felkészülni – figyelmeztet Huszárné Bodor Éva osztályvezető.

A vadfajok az enyhe tél miatt jó kondícióban vannak, így kevésbé fogékonyak a betegségekre. Az enyhe időjárás kedvező hatással lehet a szaporulat nagyságára, valamint a jövő évi trófeák minőségére is – összegez Bocsi Csaba, az Egri Járási Hivatal Agrárügyi- és Környezetvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese.

A vadászatra jogosultaknak a szokatlanul gyenge időjárás és az elmúlt évben tapasztalható bőséges makktermés, mint természetes táplálékforrás végett a téli kiegészítő takarmányozás tekintetében kevesebb költségük keletkezik.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink