Belföld
Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja épül Répáshután
MTI/hirado.hu Kép: pixabay.com
2018. január 13.

Csaknem egymilliárd forintos állami támogatásból különleges csillagászati látogatóközpont épül a Bükki Nemzeti Parkban. Ez lesz a régió legmodernebb csillagdája.

A térség legmodernebb csillagdája épül meg 2019-re

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Répáshután megtartott sajtóeseményen jelentette be a nagyszabású fejlesztést. A kormánybiztos kiemelte, hogy nemcsak a település életében lesz jelentős ez a beruházás. A régió számára is meghatározó jelentőségű csaknem egymilliárd forintos kormánydöntésnek köszönhetően a harmadik, turisztikai szempontból is komoly vonzerőt képviselő csillagda épül meg Magyarországon.

A több mint húsz hazai csillagda közül ma még csak a zselici és a bakonybéli működik hasonló elvek szerint. Utóbbi a község teljes arculatát átalakítva páratlan fellendülést hozott Bakonybél környékén, és ezt várják a répáshutai létesítménytől is. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az eseményen közölte, hogy terveik szerint 2019 őszére elkészülő, csaknem 700 négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagdája lesz. Remélik, hogy a modern és minden igényt kielégítő komplexum hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból egyaránt nemzetközi érdeklődésre is számot tart majd.

Extra élményekkel várja majd látogatóit a komplexum

Több kisebb távcső mellett ötven centiméter átmérőjű főteleszkópja tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény varázsolja egyedivé. A legkülönlegesebb élményt az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

Az építészetileg is a korszerűségre és fenntarthatóságra törekvő csillagda előreláthatólag kilenc alkalmazottat foglalkoztat, és az előzetes becslések szerint évente legalább 37 ezer látogatót fogad majd.

További nagy lehetőségeket nyit meg a beruházás a település előtt

Az igazgató arra is emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Bükk szívében találták meg a megfelelő fényszennyezésmentes helyszínt a beruházáshoz, melynek előkészítése során a Kaptárkő Egyesület felmérései nélkülözhetetlen adatokat szolgáltattak ahhoz, hogy a nemzeti park – Magyarországon harmadikként, a Zselic és a Hortobágy után – tavaly nyáron kiérdemelje a Csillagos Égbolt Park címet a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől (IDA). Korábban erről a besorolásról mi is bővebben beszámoltunk.

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere a tájékoztatón elmondta, hogy egy régi terv válik valóra ezzel a projekttel, melyhez a 230 éve létező Répáshuta ideális feltételeket biztosít. A község hajdani mesterségeinek zöme – mészégetés, szénégetés, üvegfúvás – mára feledésbe merült, ám reményeik szerint ezek emlékének megőrzését és bemutatását, valamint a környék gazdasági megerősödését is szolgálja majd a beruházás.