Közigazgatás
Nőtt a verseny a közbeszerzési piacon
OPH Kép: Pixabay
2018. január 24.

Egyre több vállalkozás vesz részt a közbeszerzési eljárásokon, míg 2016-ban 6, 2017-ben átlagosan közel 8 cég pályázott egy-egy megbízásra. A verseny erősödését jelzi az is, hogy csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma, 2016-hoz képest tavaly mintegy 45 százalékkal volt kevesebb.

2017-ben több mint 8800 közbeszerzési eljárást írtak ki, összértékük elérte a rekordot jelentő 3457 milliárd forintot. Ez több mint 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az összeg a teljes magyar GDP mintegy 9,8 százalékát teszi ki – számolt be a tavalyi év eredményeit és az idei év terveit ismertető sajtótájékoztatóján Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kedden. A közbeszerzési piac jelentősen bővült tavaly, a növekvő verseny pedig a visszaélések kockázatának mérséklődését hozza magával – mutatott rá.

A KBH elnöke kiemelte, hogy rekordszinten a kis- és középvállalkozások részvételi aránya. A 2015-ben elfogadott új közbeszerzési törvény rendelkezéseinek köszönhetően az elmúlt évben rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások által elnyert közbeszerzések összértéke, mely a 2016-os mintegy 826 milliárdról 2017-ben közel 1460 milliárd forintra emelkedett. Darabszámot tekintve pedig az összes eljárás 82 százalékát nyerte el hazai kis- és középvállalkozás, és a tendencia a várakozások szerint 2018-ban is folytatódni fog.

Eközben nőtt a nyílt eljárások száma – folytatta.

2017-ben az uniós értékhatárt elérő közbeszerzések esetében elérte a 73 százalékot. 2017-re az egyajánlatos eljárások száma 16 százalékra csökkent, ez 2015-ben még 27 százalék volt, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma 2016-hoz képest pedig majdnem felére csökkent.

Rigó Csaba elmondta azt is, hogy a közbeszerzési eljárások jogszerűtlen lefolytatását a Közbeszerzési Döntőbizottság (KB) komoly bírsággal bünteti. 2017-ben a döntőbizottság 684 jogorvoslattal foglalkozott, és több mint 800 millió forint értékben szabott ki bírságot. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a hatóság 2015 novembere óta már nemcsak az eljárások jogszerűségét, hanem a szerződések teljesítését is vizsgálja. A szervezet 2017-ben több mint száz ilyen ellenőrzést végzett, melyekből a döntőbizottság által kiszabott bírságok összegének több mint fele származott.

A KBH elnöke beszélt arról is, hogy a Közbeszerzési Hatóság egyik fontos feladata, hogy biztosítsa a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos adatok, információk nyilvánosságát, és

az Európai Bizottság szerint ebben a mutatóban kiváló teljesítményt nyújtunk, hiszen százszázalékosra értékelték az átláthatóságot”.

Felidézte azt is, hogy online felületük, a kozbeszerzes.hu oldal mellett tavaly útjára indították a Napi Közbeszerzés nevű okostelefon-alkalmazást is, amelynek segítségével bárki néhány érintéssel már a mobilján is elérheti a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos hivatalos információkat. A január 22-i adatok szerint eddig több mint 4 500-an töltötték le az applikációt – fűzte hozzá Rigó Csaba.

Az elnök kitért arra is, hogy számos sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött, és példaértékűnek nevezte a környező országok közbeszerzési hivatalaival való együttműködést.

Mint ismertette, az idei évben a hatóság kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra is, és javasolja az ajánlatkérőknek a zöld, a szociális és az innovatív szempontok beépítését. A hatóság idén meghirdeti A fenntartható közbeszerzések éve programot – fűzte hozzá -, ennek részét képezik például konferenciák, a Közbeszerzési Nívódíj megalapítása vagy a fenntarthatósági honlap.

Következő adásunk
Téma: Átadták a Keleti pályaudvari kormányablakot – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség; Domokos Péter főigazgató, Budapest Főváros Kormányhivatala; Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a MÁV Zrt. és Sára Botond, a VIII. kerület alpolgármestere
Ezt követő adásaink