Kultúra
„Művek az emeletről” Székesfehérváron
OPH/Szent István Király Múzeum Kép: Szent István Király Múzeum
2018. január 30.

„Művek az emeletről” címmel nyílik időszaki kiállítás Schaár Erzsébet (1908–1975) szobrászművész munkáiból a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

A kiállítás az alkotó félszáz munkáján keresztül mutatja be a huszadik század meghatározó magyar szobrászának életművét.Valamennyi alkotás a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményének darabja. A befogadás élményét két folyamatosan vetített dokumentumfilm is segíti majd a tárlatban: az egyik Két arckép címmel azt mutatja be, amint 1965-ben Psota Irén portréját mintázza a szobrász; a másik pedig azt, ahogyan 1974-ben a Csók István Képtárban felépül az Utca és azt Pilinszky János megnyitja.

1980-tól egészen 2005-ig a művésznek állandó kiállítása is látogatható volt a Jókai utca 11-ben, a Smohay ház emeletén.

A Munkácsy Mihály-díjas és Érdemes Művész mestere Kisfaludi Strobl Zsigmond volt, jelentőségét pedig Ferenczy Béni is korán felismerte . A 40-es években kisméretű fa reliefeket, a 60-as években térbe ékelődő – némileg Giacometti szobraihoz hasonló – figurákat alkotott. Ugyanakkor számos fekvő alakot is mintázott: ágyban fekvő nőalakokat, szerelmespárokat, halott katonákat. Építészeti elemek is foglalkoztatták: ekkortól alkalmazta a könnyű hungarocellt, amelyből már életnagyságú tereket hozott létre. Ezekben a terekben az enteriőr és figura kapcsolata komplett, végleges egységben jelent meg. 1970-ben a Műcsarnokban életmű-kiállítása volt, majd két évvel később Antwerpenben és Genfben állított ki. 1977-ben a duisburgi Wilhelm Lehmbruck Múzeum emlékezett meg róla.

Számos köztéri szobra áll Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Tihanyban és másutt. Hagyatékának jó része a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban van.

Schaár Erzsébet: Ülő nő (1966) Ajka, Új élet utca
szoborkereso.hu


A kiállítást dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg február 1-jén, a szakmai megnyitót Várkonyi György, a pécsi Janus Pannonius Múzeum művészettörténésze tartja. A köszöntőt Győr Attila, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese mondja.

Schaár Erzsébet 1925-től 1975-ig változatos anyagokból (ólom, fa, bronz, műkő, üveg, műanyag) és méretben (10 cm-estől kiállítóterem-méretűig) készítette el a kiállításunkban látható munkáit.

A kiállítás május 6-ig, keddtől péntekig, 10–18 óráig látogatható.

Szent István Király Múzeum

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink