Külföld
Lavrov: nem reménytelen az orosz-amerikai egyeztetés
MTI Kép: ma.hu
2018. február 12.

Nem reménytelen Kurt Volker, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottja és Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó legutóbbi találkozójának eredménye ‒ vélekedett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 állami tévécsatornán vasárnap róla bemutatott portréfilmben.

Volker és Szurkov egy minszki és egy belgrádi forduló után január 26-án Dubajban harmadszor találkozott egymással. Volker a dubaji megbeszélésen olyan tervet terjesztett elő, amely a konfliktus megoldását célzó minszki megállapodás politikai részének végrehajtásához kötné ENSZ-misszió telepítését Ukrajnában. Korábban Moszkva ezt a követelményt támasztotta a kéksapkásoknak a konfliktusövezetbe vezénylésével kapcsolatban.

Lavrov a tévéműsorban kijelentette, hogy

egy sor európai ország, ha nem is nyilvánosan, de nem ért egyet azzal, hogy az Egyesült Államok fegyverrel lássa el Ukrajnát, és maga sem akar csatlakozni a szállításokhoz.

Úgy vélekedett, Nyugaton megerősödött az a vélemény, hogy

Petro Porosenkót észhez kell téríteni a nemzeti kisebbségek nyelvét diszkrimináló oktatási törvénnyel a Donyec-medence reintegrációjáról rendelkező, provokatív az ukrán elnök aláírása által még nem szentesített törvénytervezettel kapcsolatban.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország miért nem ismeri el Donyecket és Luhanszkot, a miniszter azt mondta, hogy Moszkva tartja a szavát az ENSZ BT által is jóváhagyott, senki által el nem törölt minszki megállapodások végrehajtásában.

Aki megteszi az első lépést a minszki megállapodások lerombolása felé, az hatalmas hibát követ el hangsúlyozta a reintegrációs törvénytervezettel kapcsolatban.

Szavai szerint

Európa óvatos figyelemmel követi az Ukrajnában zajló folyamatokat, különösen ami „a radikálisok és a neonácik befolyásának meredek erősödését illeti.

Az orosz diplomácia vezetője egyebek között megjegyezte, hogy a Moszkvában tárgyaló külföldi vendégek a hivatalos ebéd közben nem utasítják el, hogy megízleljék a krími borokat.

Lavrov az Orosz Olimpiai Bizottságnak és számos orosz versenyzőnek a phjoncshangi téli játéktól való központilag szervezett doppinghasználatra hivatkozó vagy indoklás nélkül maradt - eltiltásáról is nyilatkozott. A tárcavezető hangot adott meggyőződésének, hogy Egyesült Államoknak a világ sportjában betöltött vezető szerepe megőrzése érdekében félre kell tolnia az orosz sportolókat.

Ezt rosszhiszemű konkurenciának tartom, mert az amerikaiak a jelek szerint becsületes sportküzdelemben már nem képesek minket legyőzni mondta.

Most adásban
Irodalomterápia a Menedzsmentben? Miért ne? – Rendhagyó szakmai disputa Juhász Erikával, a kérdés szakértőjével