Közigazgatás
Együttműködés a közbeszerzési jogorvoslatok hatékonyságának növelésére
OPH/ Közbeszerzési Hatóság Kép: Közbeszerzési Hatóság
2018. február 13.

A közbeszerzési jogorvoslati rendszer eredményességének, hatékonyságának és átláthatóságának javítása érdekében a Közbeszerzési Hatóság, illetve a Hatóság keretében működő független Közbeszerzési Döntőbizottság egyedülálló nemzetközi együttműködést kezdeményezett a V4-es tagországok, valamint Horvátország és Szerbia társzervezeteivel. Az együttműködés keretében szakértői ülést tartottak február 13-án, Budapesten.

A magyar V4-es elnökség keretében a hazai Közbeszerzési Hatóság immár harmadik alkalommal szervezett házigazdaként nemzetközi szakmai rendezvényt a régiós tapasztalatcsere ösztönzésére. Február 13-án, a magyar hatóság meghívását elfogadva a Visegrádi Négyek tagországai - a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia -, valamint Horvátország és Szerbia közbeszerzési jogorvoslati szervezeteinek képviselői vettek részt a budapesti szakértői ülésen.

A rendezvény keretében három fő téma mentén osztották meg a résztvevők jó gyakorlataikat: szó esett egyrészt a frissen bevezetésre kerülő elektronikus kommunikáció szabályairól, az üzleti titok védelméről, illetve a jogorvoslathoz való jog érvényesülésének garanciáiról.

„A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladatának tekinti a nemzetközi társzervezetekkel való együttműködést és tapasztalatcserét. Éppen

ezért ragadjuk meg az alkalmat, és használjuk ki a magyar V4-es elnökséget arra, hogy hazánkban immár harmadik alkalommal vendégül lássuk a régió országainak képviselőit.

A közös munkának köszönhetően a közbeszerzések és a kapcsolódó jogorvoslatok területe kapcsán hasznos tapasztalatokkal gyarapodtunk, amelyet be tudunk építeni a magyar rendszerbe” – hívta fel a figyelmet Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.


Közbeszerzési Döntőbizottság

A közbeszerzési eljárásokat érintő egyes jogviták intézésére a jogalkotó speciális jogállású szervezetet, a Közbeszerzési Döntőbizottságot hozta létre, melynek hatáskörét a közbeszerzési törvény határozza meg. A Kbt. értelmében a Hatóság keretében működő Döntőbizottság független, országos hatáskörrel rendelkező szerv. A Döntőbizottság hivatalból vagy az arra jogosult által előterjesztett kérelem alapján jár el. A jogorvoslati eljárás célja, hogy gyorsan és hatékonyan fel tudjon lépni a jogsértésekkel szemben.

Kapcsolódó cikkek
Ismét módosítottak a közbeszerzési rendszer működésén

Március elsejével ismét módosul az az értékhatár, amely felett a Fővárosi Közbeszerzési Kft. bonyolítja le a közbeszerzési eljárásokat.

Nőtt a verseny a közbeszerzési piacon

2017-ben több mint 8800 közbeszerzési eljárást írtak ki, összértékük elérte a rekordot jelentő 3457 milliárd forintot.

Egyedülálló a magyar Közbeszerzési Hatóság ellenőrzési gyakorlata

Európában is egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések megfelelő teljesítését is ellenőrzik.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink