Életmód
Mire jó a szaunázás?
hirado.hu Kép: Pixabay
2018. február 13.

Például a vírusok ellen is hatásos, ők ugyanis - velünk ellentétben - nem bírják a meleget. A bőrnek, a szívnek és ereinknek pedig kifejezetten hasznos, ha így "tornáztatjuk meg" őket.. - írja a hirado.hu.

Szaunázni általában szeretünk. Valószínűleg még azok sem tiltakoznak a gondolat ellen, akik eddig soha nem izzadtak önként egy zárt kabinban és jönnek ki onnan lángvörös, felhevült testtel. A szaunázás kissé nehezebben tolerálható része valójában a felhevülés és izzadás után következi: a zuhanyzás és a jéghideg vízben való elmerülés. De amennyiben elfogadjuk azt, hogy az egész folyamat így ér igazán sokat a szervezetünk számára, talán még ezt képesek leszünk megbocsájtani, és főként elviselni. Persze csak akkor szaunázni akarunk.


De miért is ne akarnánk?

Főként télen, amikor annyira, de annyira jólesik egy kis forróságot árasztó katlanban csendben, csukott szemmel egyszerűen csak lenni. S hogy közben mi történik a szervezetünkben? Rengeteg hasznos dolog anélkül, hogy egyetlen lépést is tennék értük.

Az ereink számára remek tréning a meleg és a hideg váltakozása. Ezért is nagyon fontos dolog , hogy a szaunából kilépve először lezuhanyozzunk hideg vízzel,majd, ahol erre lehetőség van, egy merülőmedencében hűljünk néhány percig.

Forrás: pixabay.com

Szaunázás közben a szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek. Magyarul tehát hajt, egyre gyorsabban. A cserébe kapott felgyorsult keringés pedig arra kényszeríti a verejtékmirigyeket, hogy a felgyülemlett salakanyagoktól megszabaduljon, így a méregtelenítés is beindul.

De jót tesz még a bőrnek is, amelynek anyagcseréje két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen ledörzsölhetők egy fürdőkesztyűvel.

Az immunrendszerünket is erősíti, a náthás, hurutus időszakban pedig gyógyhely is lehet a szauna, a forróságot ugyanis nem bírják a kórokozók.
S ha még ez nem lenne elég, csak gondoljunk arra, hogy milyen jó is esne testnek és léleknek a nap végén egy stresszlevezető szaunázás.

Most adásban
Téma: "Fűts okosan" kampány, a helyes fűtési módok a levegő tisztasága szempontjából – Semsey Sándorné környezetvédelmi szakelőadó
Ezt követő adásaink