Életmód
Levonulóban az influenzajárvány
Budapest Főváros Kormányhivatala/OPH Kép: pixabay.com
2018. március 10.

Tovább csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz forduló betegek száma a fővárosban- közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Mint írják, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 25,3 százalékkal kevesebb beteg (17 300 fő) fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

Mit érdemes tudni az influenzáról?

Az influenza legtöbbször egy egyszerű megfázásnál alig súlyosabb felső légúti betegség formájában jelentkező fertőző betegség, ugyanakkor rendkívül súlyos, tüdőgyulladással járó, halálos kimenetelű megbetegedést is okozhat!

A betegség legjellemzőbb tünetei a hirtelen jelentkező, hidegrázással járó magas láz, fejfájás, izom- illetve ízületi fájdalmak, általános levertséggel, fáradékonysággal, de az influenza következtében kialakuló elsődleges tüdőgyulladásért is maga a vírus a felelős. Az influenzás tünetek általában pár napig tartanak, de a köhögés és a gyengeség akár egy hétig – 10 napig is elhúzódhat (a légutak teljes gyógyulása akár 6-8 hetet is igénybe vehet). Az influenza fokozott veszélyt jelent az idősekre, gyerekekre és azokra, akiknek gyenge az immunrendszerük.

Forrás: pixabay.com

Az influenza elleni védekezés, a betegség, valamint szövődményei megelőzésének leghatékonyabb módja az évenkénti védőoltás, melynek beadásával nemcsak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük. Akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek.

Az influenza, és a többi cseppfertőzéssel terjedő légúti fertőzés veszélye csökkenthető gyakori szellőztetéssel, a zsúfolt helyek kerülésével, az általános higiénés szabályok betartásával, különös tekintettel a kézhigiénére (rendszeres melegvizes-szappanos kézmosás), és a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre (köhögéskor/ tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé, ha épp nincs kéznél, akkor inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás, a bőséges folyadékfogyasztás, az elegendő alvás és a rendszeres testmozgás erősíti a szervezet ellenálló képességét, hozzájárul a betegség(ek) megelőzéséhez. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása, a szövődmények elkerülése érdekében fontos, hogy aki beteg, maradjon otthon, lehetőség szerint ágynyugalomban, fogyasszon C-vitaminban gazdag élelmiszereket és igyon sok folyadékot. Vírusfertőzésről lévén szó, az antibiotikumos kezelés hatástalan. A vény nélkül kapható megfázás elleni készítmények és fájdalomcsillapítók enyhítik a tüneteket és csillapítják a lázat is. Az orrcseppek használata csökkenti a nyálkahártya gyulladást, és megkönnyíti az orron át történő légzést.

Az otthoni ágynyugalom és a tüneti szerek általában elegendőek a betegség leküzdésére, azonban mindenképpen forduljon orvoshoz, ha krónikus szív- és légúti betegségben szenved, ha a betegség magas lázzal jár (39°C-nál magasabb a testhőmérséklet), vagy ha a tünetek súlyosbodnak. A visszatérő láz, a tünetek rosszabbodása szövődmény kialakulását jelezheti, ami leggyakrabban kisgyermekeknél, és idős, beteg emberek esetén fordul elő.

Most adásban
Téma: 90 éves a Magyar Reumatológusok Intézete – Prof. Dr. Bálint Péter
Ezt követő adásaink