Közigazgatás
A székely szabadság napjára emlékeztek Szolnokon
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal
2018. március 12.

A székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezést a szolnoki önkormányzat a Szentháromság téren, a székely származású főtisztek, Nagy Gyula és testvére, Nagy Áron emléktáblájánál - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Mint azt a közleményben írják, 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a székely vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták, példát mutatva bátorságból és hűségből az utókornak.

Böjte atya beszédében az egyén és a közösség szerepét hangsúlyozta a szabadság megteremtésében.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezésen Szolnokon
Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

A szabadság elérése a székelyek egyik legnagyobb vágya, azonban ne feledjük, hogy saját mindennapjainkban is tehetünk érte. Szabaddá kell válni a pénz, a hatalom utáni vágyainktól, az egyszerű, dolgos mindennapokban kell megkeresnünk a boldogságot. Ezen az alapon teljesedhet ki aztán a közösség szabadsága is – mondta a ferences rendi szerzetes.

Benedek Csaba, a Damjanich múzeum munkatársa felidézte a Postaréten történt eseményeket, majd Szkiba Tibor görögkatolikus pap a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör nevében mondott imát a székely népért.

Az ünnepség végén a kormányhivatal nevében Kállai Mária és Bozó Andrea koszorúzott a székely származású testvérek, Nagy Gyula és Nagy Áron emléktáblájánál.

Most adásban
Téma: Kárpátljai kultúrkincsek - Irodalmi kilátó Beregszászon – Dupka György kárpátaljai magyar író, történész és kultúrpolitikus
Ezt követő adásaink