Életmód
Madárodúkat helyeztek ki a Bélatelepi erdőben
OPH/Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzata Kép: MME
2018. március 12.

Madárodúk kihelyezésére került sor a XVIII. kerületi Bélatelepi erdőben március 6-án. Az eseményen rész vett Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, Kucsák László országgyűlési képviselő, Dömötör István alpolgármester, valamint a Magyar Madártani Egyesület, a Pilisi Parkerdő munkatársai, az Erdőgondnokság, a Mezei Őrszolgálat, és a kerület polgármesteri hivatalának munkatársai.

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. Dömötör István a Rádió Orientnek nyilatkozva rámutatott, a madárodúk kihelyezését főként az indokolta, hogy egyrészt mind a településeken, mind a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma az, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt, másfelől viszont a Bélatelepi erdőben az utóbbi időben több fásítási projekt is megvalósult, így adta magát a lehetőség, hogy a kerület is becsatlakozzon a madárvédelembe.

A települési és településkörnyéki, idősebb fákat is tartalmazó erdőfoltok, fasorok felaprózódása és egymástól való elszigetelődése következtében ezeken a területeken az odúkészítő harkályfajok állománya is csökken. A Bélatelepi erdőben kihelyezett odúkkal viszont lehetővé válik, hogy a lefedett területen leggyakoribb odúköltőink – cinegék, verebek és seregélyek is megtalálják a nekik megfelelő életteret, ahol háborítatlanul költhetnek.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet némiképp a negatív hatást. Minden faj számára a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva kerültek kialakításra az odúk – mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy ebben a Madártani Egyesület szakemberei és a Mezei Őrszolgálat munkatársai segítettek.

Dömötör István kiemelte, mint minden területen, itt is nagyon fontos a szakmai szervezetekkel való együttműködés, hiszen ezen áll vagy bukik egy-egy hasonló projekt eredménye.

Mint elmondta, a szakma képviselőivel nagyon jó kapcsolatot ápol az önkormányzat, a civilek jelentős mértékben hozzájárulnak ezeknek a projekteknek a sikerességéhez.

Nagyon bízunk abban, hogy az odúk valóban beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, amiről folyamatos utánkövetéssel meg is győződünk majd, hiszen az odúk számozottak.”

– tette hozzá.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink