Gazdaság
Lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése
MTI Kép: Pixabay
2018. március 13.

Januárban a mezőgazdasági termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés üteme tovább lassult, decemberben 5,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, a növényi termékek 6,0 százalékkal, az élő állatok és állati termékek 3,8 százalékkal kerültek többe, mint 2016 végén.

Az általános tendenciával ellentétben a gabonafélék ára egy év alatt 11,2 százalékkal emelkedett januárra a decemberi 9,2 százalékos drágulás után, és a burgonya ára is mérsékeltebben, 14,5 százalékkal csökkent éves összevetésben a decemberi 18,8 százalék után.

A zöldségek ára a decemberi 9,7 százalék után 15,5 százalékkal volt alacsonyabb januárban, mint egy évvel azelőtt, a gyümölcsök drágulása pedig 21,3 százalékosról 16,5 százalékosra mérséklődött.

Az állati termékek drágulása 17,4 százalékról 8,9 százalékra csökkent, míg az élő állatok felvásárlási ára a decemberi 2,3 százalék után januárban hasonlóképpen, 2,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Most adásban
Téma: 90 éves a Magyar Reumatológusok Intézete – Prof. Dr. Bálint Péter
Ezt követő adásaink