Közigazgatás
Megújul a Vilmos Endre Sportcentrum
OPH/varosgazda18.hu Kép: varosgazda18.hu
2018. március 13.

A 18. kerületi, 50 000 négyzetméternyi területen fekvő Vilmos Endre Sportcentrum történetét folyamatos fejlesztések kísérik. Az eddigi eredményekről és a jövő terveiről Lévai István Zoltánt, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármesterét kérdeztük a Rádió Orineten.

A múlt

A sportcentrum története 1928-ra nyúlik vissza. A helybéliek visszaemlékezései alapján a terület már az 1930-as években labdarúgó pálya volt a környékbeliek használatában, melynek kezelője 1963-tól hivatalosan a Malév lett. A mai köznyelvben ma is a Malév – Vilmos Endre Sportcentrum elnevezés a használatos.

A sportcsarnokot a 70-es évektől kezdve folyamatos fejlesztések mellett végül 1982-ben adták át. A szabadtéri röplabdapályából salakos teniszpálya lett, egy évre rá pedig felavatásra került a füves labdarúgópálya is. 1985-re a sporttelep a már meglévő íjász lőtér mellett focipályákkal, kézilabda pályákkal és teniszpályákkal, konditeremmel várta a sportszerető lakosokat. 1990-ben aztán sokak örömére megnyílt a legnagyobb és legjobban felszerelt kerületi uszoda.

2006-ban a Malév Rt. lemondott a sportcentrum tulajdonáról, így az visszakerült az állami vagyonkezelőhöz. 2008 januárjától áll a XVIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában, 2011. áprilistól a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. üzemelteti a telepet, amelyen folyamatos fejlesztéseket végez annak érdekében, hogy a kertvárosi övezetében lévő létesítmény minél több sportág gyakorlására nyújtson lehetőséget.

A jelen

A 18. kerület rendszeresen sportoló lakossága, az iskolások, illetve a profi csapatok rendszeres, színvonalas kiszolgálását egyaránt biztosítja a komplexum, mint ahogyan azt Lévai István Zoltán elmondta. A legkisebbektől a legidősebb korosztályig igyekeznek kielégíteni az igényeket.

Mint fogalmazott:

elsősorban a kerületi lakosok sportolási lehetőségeinek biztosítása és lehetőség szerinti szélesítése a legfőbb cél, de természetesen ha még ezen felül marad kapacitás, mindenki számára nyitottak a lehetőségek.

A Sportcentrum szabadtéri futballpályákkal, íjászpályával és egy sportcsarnokkal is rendelkezik, mely különféle labdajátékok, versenyek lebonyolítására alkalmas. Többek között otthont az a MALÉV Sport Clubnak is. Ezek a területek zömmel ‒ a külső focipályák is most újulnak meg a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapest-programja keretein belül ‒ még átalakítás alatt vannak.

Pillanatnyilag a jól felszerelt fedett uszoda biztosítja leginkább a rendszeres sportolás lehetőségét lakosság számára ‒ mutatott rá lévai István Zoltán. Az alpolgármester arra is kitért, hogy noha a kerületben több uszoda is van, a Vilmos Endre Sportcentrum adta lehetőség kiemelt szereppel bír a kerületi iskolások úszásoktatásában, és több intézménnyel is intenzív kapcsolatban áll.

Az itt működő sportszakosztályoknak köszönhetően az úszáson felül az uszodában a vízilabda vagy a szinkronúszás is kipróbálható.

Természetesen az oly sokak által kedvelt sportágak is elérhetőek ‒ húzta alá az alpolgármester: az önkormányzat Városgazda cégének kezelésében szintén nemrégiben újult meg a fitnesz-centrum, ahol most színvonalas körülmények között, nemtől és életkortól függetlenül bárki részt vehet zumba vagy aerobic órákon de a küzdősportok is igen népszerűek, a nemrégiben nyílt bokszteremben hobbi és versenysport szinten is zajlik a különböző szakágak működése.

A legutóbbi fejlesztési ütem eredményei

A tornacsarnok, a földszinti folyosó, a 4 öltöző és a 2 vizesblokk régen várt felújítása is befejeződött, így a sportcsarnok végre méltó körülmények között fogadhatja a sportolni vágyó közönséget. A felújítási munka idén még várhatóan tovább folytatódik az emeleti részek fejlesztésével.

További újdonság, hogy felújításra került a sportcentrum teljes területének világítása, plusz a parkolóban 3 új világítótest biztosítja majd a megfelelő fényt a közlekedők számára. A futballpályák melletti korlátok is új festést kaptak.

A jövő tervei

A már meglévő két focipálya mellett egy multifunkciós kispálya is kialakításra kerül a közeljövőben,amely kosár- és a röplabdázásra is alkalmas lesz, valamit egy kisebb munkacsarnok építése is a tervek között szerepel, amely a Malév SC igényeit tudja majd megfelelően kiszolgálni.

Pályázati forrásból továbbá az élőfüves focipálya körül egy külső futókör is kialakításra kerül majd, valamint egy kültéri fitness parkkal is bővül a kínálat.

előreláthatólag őszre tud megvalósulni az, hogy minden funkció maradéktalanul használható legyen, és ha a pályázati lehetőségek is kedvezőek lesznek, az uszoda bővítése is a célkitűzések között szerepel

‒ zárta szavait Lévai István Zoltán.

További információ a www.varosgazda18.hu oldalon olvasható

Téma: Megújult a Vilmos Endre Sportcentrum
Vendég: Lévai István Zoltán alpolgármester
A műsort vezeti: Horogszegi Erika
Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink