Külföld
Merkel: az Európai Uniónak fontos a nyugat-balkáni térség
MTI Kép: Reuters/Axel Schmidt
2018. április 13.

Németország hozzá akar járulni a nyugat-balkáni konfliktusok megoldásához, és a régió kulcsfontosságú országának tartja Szerbiát – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Aleksandar Vucic szerb államfővel folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel, aki az idén már másodszor fogadta a szerb elnököt, sajtónyilatkozatában kiemelte: kormánya és az Európai Bizottság törekvései jelzik, hogy az Európai Uniónak fontos a nyugat-balkáni térség.

Rámutatott, hogy májusban Szófiában a bolgár soros EU-elnökség szervezésében EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót tartanak, és júliusban Londonban megrendezik az úgynevezett berlini folyamat újabb Nyugat-Balkán konferenciáját.

Aleksandar Vucic hangsúlyozta, hogy Szerbia a térség konfliktusainak lezárásában érdekelt. Mint mondta, minden újabb konfliktus „száz évvel visszavetné” a régiót.

Kapcsolódó cikkek
Merkel: Németország nem vesz részt szíriai műveletekben

Amennyiben indul katonai akció, Németország nem vesz részt benne, de támogat minden erőfeszítést - közölte a német kancellár.

Merkel: Északi Áramlat-2 földgázvezeték nem csak gazdasági projekt

Az Északi Áramlat-2 földgázvezeték nem pusztán gazdasági projekt, hanem politikai vonatkozásai is vannak - jelentette ki Angela Merkel.

Újabb Merkel-Trump találkozó várható?

Újabb látogatást tervez a német kancellár az amerikai elnöknél a Bild című német lap értesülései szerint.

Merkel: az iszlám Németország része

Az új kormány programját ismertető beszédében tért ki a kancellár a németországi muzulmánok helyzetére.

Következő adásunk
Téma: Átadták az idei Jedlik Ányos-díjak – Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium és Németh Gábor jogi elnök-helyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Ezt követő adásaink