Gazdaság
NGM: tovább erősödik a hazai építőipar
Kép: OPH
2018. április 13.

26 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az idei év februárjában, amely főként a kedvező gazdasági környezetnek és a kormány lakáspiacot támogató intézkedéseinek köszönhető. Az ágazat erősödését jelzi, hogy 29,1 százalékkal bővült a hazai építőipar a 2010-es bázishoz képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az ágazat folyamatos növekedéséhez mindkét építményfőcsoport termelése hozzájárult, ugyanis az épületek építése 19,8%-kal, az egyéb építményeké 40,1%-kal nőtt éves alapon. 2017-ben is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése, tavaly 20,4%-kal több építési engedélyt adtak ki, amire az elmúlt kilenc évben nem volt példa.

Bizakodásra ad okot, hogy a szerződések száma február végén 92,4%-kal haladta meg az előző évi szintet. A kiadott engedélyek jelentős mennyiségét tekintve az újonnan épített lakások számának növekedésére lehet számítani 2018-ban is, ami pozitívan befolyásolja az építőipar teljesítményét.

Emellett az állami beruházások, valamint a kormány lakáspiacot érintő intézkedései – mint a kedvezményes lakásáfa és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény – további lendületet adnak az építőiparnak. Továbbá az ágazat folyamatos erősödéséhez a már korábban elindított Építőipari Támogatási Program is nagymértékben hozzájárulhat, valamint a megvalósuló technológiai korszerűsítések révén a vállalatok versenyképessége is növekedhet.

Kapcsolódó cikkek
KSH: februárban 26 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Februárban az építőipari termelés volumene 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a kiugró januári 43,2 százalék után.

Rómer Flóris Terv: a határon túli örökségelemek megőrzése a cél

„Rómer Flóris terv ‒ Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében” című nemzetközi műemlékvédelmi konferencia kezdődött.

Következő adásunk
Téma: Átadták az idei Jedlik Ányos-díjak – Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium és Németh Gábor jogi elnök-helyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Ezt követő adásaink